Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Rytmihäiriöt / Aivoinfarktin esto eteisvärinäpotilaalla

Aivoinfarktin esto eteisvärinäpotilaalla

Eteisvärinäpotilaan ennusteen kannalta tärkeintä on estää eteisvärinään liittyvä haittatapahtuma, aivoverenkiertohäiriö. Haittatapahtuman vaara on yksilöllistä, ja riskiin vaikuttavat monet tekijät.

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 27.6.2024
Kuva: Anna Kara

Aivoinfarktin vaaraa ei vähennetä ehkäisemällä oireisia rytmihäiriökohtauksia, vaan käyttämällä veren hyytymistä hidastavaa lääkitystä, antikoagulanttia.

Tukosvaaran riskinarvio

Lääkäri arvioi potilaansa tukosvaaraa laskemalla riskipisteitä. Tähän tarkoitukseen on luotu kansainvälinen CHADS-Vasc-pisteytys (lyhenne tulee riskitekijöiden englanninkielisistä alkukirjaimista). Riskipisteitä saa seuraavista tekijöistä:

Ominaisuus Pistemäärä
Sydämen vajaatoiminta (heikentynyt vasemman kammion toiminta) 1
Kohonnut verenpaine 1
Ikä vähintään 75 vuotta 2
Diabetes 1
Aiemmin sairastettu aivoverenkierron häiriö 2
Valtimosairaus, esimerkiksi sepelvaltimotauti 1
Ikä 65-74 vuotta 1
Naissukupuoli, kun ikä on yli 75 vuotta 1

Jos riskipisteitä on nolla, potilas ei tarvitse vielä antikoagulanttihoitoa. Poikkeuksena on suunniteltu rytminsiirto, jolloin kaikki nämäkin potilaat tarvitsevat määräaikaisen antikoagulanttilääkityksen.

Jos riskipisteitä saa yhden, pohditaan tapauskohtaisesti, aloitetaanko säännöllinen antikoagulaatiohoito.

Kaikille, joilla riskipisteitä on kaksi tai enemmän, suositellaan pysyvää antikoagulaatiohoitoa.

Riskinarvioon ei vaikuta eteisvärinän oireisuus (paljon oireita tai oireeton), eikä kohtausten esiintymistiheys (harvoin tai usein).

Antikoagulaatiohoidon lääkkeet

Antikoagulaatiohoito voidaan toteuttaa viidellä eri lääkkeellä. Vaihtoehtoja ovat varfariini (Marevan®) tai neljä suoraa antikoagulanttivalmistetta. Antikoagulaatiohoidon lääkkeistä ja seurannasta kerrotaan erillisessä kirjoituksessa. Asetyylisalisyylihappo (esim. Primaspan®, Aspirin®) tai vastaava ei estä eteisvärinään liittyvää aivoverenkierron häiriötä, joten ne eivät ole vaihtoehtoja varsinaisille antikoagulanteille.

Pysyvää antikoagulaatiohoitoa tarvitsevat potilaat voivat hakea suorille antikoagulanteille korvattavuutta Kelasta. Hakemusta varten tarvitaan lääkärin B-lausunto. Marevan®-lääkkeellä on peruskorvaus ilman B-lausuntoa.

Eteiskorvakkeen katetrisulku

Joskus potilas on erityisen suuressa vaarassa saada eteisvärinään liittyvä aivoverenkierron häiriö, mutta antikoagulantin käyttö osoittautuu mahdottomaksi. Tällainen voi olla esimerkiksi tilanne, jolloin henkilöllä on jo ollut aivoinfarkti, mutta antikoagulanttihoidon aikana on ilmaantunut vakava verenvuoto. Tuolloin harkitaan eteiskorvakkeen katetrisulkua.

Kyseessä on toimenpide, jossa sydämen sisälle, vasemman eteisen umpipussin eli korvakkeen suuaukolle viedään eräänlainen sateenvarjo, jolla suuaukko tukitaan. Näin pysäytetään mahdollisen hyytymän kulkeutuminen elimistöön. Kyseessä ei ole varsinainen leikkaus, vaan toimenpiteen suorittaa kardiologi ujuttamalla välineet sydämeen verisuonireittiä pitkin.

Tilaa Antikoagulaatiohoito-opas Sydänkaupasta

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi