Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Luontoliikunnasta apua mielen ja kehon hyvinvointiin

Luontoliikunnasta apua mielen ja kehon hyvinvointiin

Sosiaalisen eristäytymisen ja koronavirusepidemian aiheuttamaan stressiin moni on jo löytänyt lääkkeeksi luontoliikunnan, eikä suotta, sillä luonnolla on todettu olevan monia stressiä lievittäviä vaikutuksia.

Merike Ojala, Elina Lindberg
Julkaistu 21.9.2020

Aistien yhteisvaikutus ja luonnossa vietetty aika elvyttävät sekä parantavat fyysistä terveyttä. Luonnossa huomio kiinnittyy muuhunkin kuin liikkumiseen ja kaiken lisäksi luontoympäristö lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Mitä enemmän kokee stressiä, sitä varmemmin kannattaa hankkiutua luontoon elpymään. Luonto ei vain rentouta vaan se myös parantaa huomiokykyämme, selkeyttää ajatuksiamme ja parantaa muistiamme. Jotta elvyttävyyden tunne lisääntyisi luonnossa liikkuessa, tulee huomiota kiinnittää omiin tunteisiin ja ajatuksiin, luontoympäristöön ja siellä tehtävään toimintaan.

Luontoliikuntakokemuksen jakaminen toisten kanssa voi lisätä myös tarkoituksellisuuden tunnetta ja sosiaalisia kontakteja. Saatko läheisesi mukaan kävelylle tai onko sinulla karvainen kaveri, joka kaipaa ulkoilu seuraa? Kävellessä voi myös kännykällä vaihtaa kuulumisia ystävän kanssa.

Luonnossa liikkuminen vaikuttaa sydänterveyteen monin tavoin. Mitä useammin liikumme luonnossa, sitä tehokkaammin se vaikuttaa terveyteen. Luonnossa liikkuminen ​alentaa stressitasoa ja verenpainetta, laskee pulssia, tasoittaa verensokeriarvoja ​​sekä parantaa unta. Vain 15 – 20 minuuttia luonnossa oleilua riittää saavuttamaan luonnon rentouttavia vaikutuksia.

Löydätkö portaat kävely- tai pyörälenkin yhteydestä?

Ennen kävelylle tai pyörälenkille lähtöä voi pohtia; millainen fiilis tänään on? Mitä kaipaan ja tarvitsen, minkä reitin valitsen? Tekeekö mieli istahtaa hetkeksi kivelle tai aistia luontoa vai kaipaako keho sykettä nostattavaa ja lihasvoimaa kehittävää porrasjumppaa.

Ulkoiluun ja luonnossa liikkumiseen pystyy helposti yhdistämään lihasvoimaa ja liikkuvuutta lisäävää harjoittelua. Poikkeustilanteen myötä erityisissä kuntoportaissa on ollut alkukeväästä ruuhkaa. Porrasaskelmia voi löytää myös lähiympäristöstä. Porraskävely on tehokasta; syketasoa pystyy nostattamaan lyhyelläkin harjoituksella. Samalla, kun alaraajojen lihasvoima kehittyy, pystyy myös tasapainoa, nilkan notkeutta ja keskivartalon hallintaa vahvistamaan portaissa.

Löydätkö portaat kävely- tai pyörälenkin yhteydestä? Oletko kokeillut lihasvoimaharjoittelua portaissa? Mitä liikkeitä portaissa voisi tehdä? Katso vinkkejä sydänystävälliseen porrasjumppaan videolta.

Kokeile luonnon elvyttävää vaikutusta

Luontoa kannattaa aistia kaikilla aisteilla, jotta sen elvyttävyys olisi mahdollisimman hyvää. Harjoittele myös tietoisuustaitoja keväisessä metsässä ja edistä samalla mielen hyvinvointiasi.

Aistien keskittäminen metsässä -mindfulnessharjoitus

  • Pysähdy metsässä rauhalliseen paikkaan, sulje silmäsi ja vedä syvään henkeä. Keskity siihen, mitä haistat.
  • Pidä silmät vielä kiinni ja keskity siihen, mitä kuulet. Erottele eri äänet toisistaan.
  • Avaa silmäsi ja tutki ympäristöä. Keskity johonkin pieneen yksityiskohtaan vaikkapa puhkeavaan silmuun ja tarkastele sitä niin tarkasti kuin pystyt. Keskity väriin ja muotoihi Voit myös tarkastella puunrunkoa, sen kuvioita ja eri värisävyjä.

Tämä harjoitus vie vain hetken, mutta auttaa rauhoittamaan mieltä ja voimaantumaan uuteen päivään.

Kokeille myös helppoa kuunneltavaa mindfulness-harjoitusta, jonka voit tehdä kävellessä luonnossa.

Lisätietoja:

Kirjoittajat Elina Lindberg, Turun ammattikorkeakoulu ja Merike Ojala, Varsinais-Suomen Sydänpiiri työskentelevät Luontoliikuntaa sydämeen ja mieleen 2019-2020 -hankkeessa. Lisätietoja hankkeesta voi kysellä Merike Ojalalta; etunimi.sukunimi@sydan.fi

Lue seuraavaksi

Mielen hyvinvointi

Museokortti – moninaiset mahdollisuudet

Lue artikkeli
Liikuntavinkit

Walk & Talk Presidentin #liikkumishaaste

Lue artikkeli
Mielen hyvinvointi

Rauhoittumisen taito yhä tärkeämpää

Lue artikkeli
Mielen hyvinvointi

Kaija Aarikka – värin ja käytännöllisyyden taitaja

Lue artikkeli
Mielen hyvinvointi

Viikonloppu yhdelle – vapaaehtoisesti yksin

Lue artikkeli
Mielen hyvinvointi

Poikkea rutiineista – voit löytää jotain uutta ja ihmeellistä

Lue artikkeli
Rytmihäiriöt

Täyttä elämää tahdistin rinnassa

Lue artikkeli
Sairastuneen liikunta

Pieni askel kerrallaan

Lue artikkeli
Liikuntavinkit

Frisbeegolfissa jokainen heitto on aina omanlaisensa

Lue artikkeli
Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi