Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Perheliikunta – hyvää oloa kaikille

Perheliikunta – hyvää oloa kaikille

Perheen yhteinen liikuntahetki tekee hyvää koko perheelle.

Annukka Alapappila, Liikunta-asiantuntija
Julkaistu 25.3.2019
Päivitetty 23.5.2019
Kuva: Sampsa Sulonen / Suomen Latu

Pyöräily, pyöräilyleikit ja retki lähiluontoon ovat mainiota arkiliikuntaa niin vanhemmille, isovanhemmille kuin lapsillekin. Reipas pyöräily parantaa kuntoa ja tasapainoa sekä vaativammassa maastossa myös lihasvoimaa. Lähiluonnossa perheen yhteiset leikit ja pelit ovat hauskaa tekemistä kaikille. Liikkumalla perheen kanssa yhdessä voi mukavasti huolehtia omista terveysarvoistaan kuten esimerkiksi verenpaine- ja kolesteroliarvoista. Säännöllinen liikkuminen auttaa hallitsemaan myös painoa sekä edistää koko perheen hyvää unta.

Perheen lapset keksivät helposti kohteen, jonne voi pyöräillä tai muuten vaan retkeillä. Kodin lähipiiristä löytyy varmasti sopiva reitti pyöräilyyn ja retken voi tehdä vaikkapa lähipuistoon tai -metsään.

Lapset ja vanhemmat voivat yhdessä keksiä pyörä -ja pihaleikkejä tai tutustua tässä kuvattuihin leikkeihin, peliin tai lähiretki-ideaan.

Nappaa saippuakupla pyöräillen

Aikuinen puhaltaa saippuakuplia ympäri rajattua kenttää. Lasten tehtävä on osua mahdollisimman moneen saippuakuplaan kädellä, päällä, jalalla tai pyörällä.
Leikki sopii 2-vuotiaasta ylöspäin, osallistua voi myös potkupyörällä.

Pysähdy punaisiin!

Lapset asettuvat pyöriensä kanssa lähtöviivan taakse. Aikuinen seisoo selin lapsiin maaliviivan takana. Aikuinen huutaa: ”Ajakaa” tai nostaa vihreän merkin pystyyn ja lapset lähtevät kohti aikuista. Hetken kuluttua aikuinen huutaa: ”1-2-3- punainen valo – Seis!” tai nostaa punaisen merkin ja kääntyy lapsiin päin. Lapsen pitää pysähtyä huudon kuullessaan. Se, jonka aikuinen näkee liikkuvan, palaa takaisin lähtöviivalle.
Leikkiä voi leikkiä myös liikennevaloajeluna, jolloin ketään ei palauteta lähtöviivalle.
Leikki sopii 3-vuotiaasta ylöspäin.

Fresbeegolf

Pelissä on tarkoitus saada frisbee perheen yhdessä sopimalla ihanneheittomäärällä (2-5 heittoa) tai jopa pienemmällä heittomäärällä maaliin. Lapsilla ja aikuisilla voi olla eri ihanneheittomäärä. Väylän aloituspaikka ja maali sovitaan. Väylän pituus on 10-50 metriä riippuen heittovälineestä. Heittovälineenä voi olla muovinen frisbee, muovipussilla täytetty sukka tai jokin muu sopivasti lentävä turvallinen väline. Avausheittojen jälkeen kauimpana maalista oleva pelaaja jatkaa ensimmäisenä. Seuraava heitto tapahtuu siitä paikasta, mihin edellinen heitto tippui. Kukin pelaaja heittää niin monta kertaa, kunnes oma frisbee on maalissa. Perhe päättää, montako väylää kuuluu kierrokseen. Jokainen pelaaja laskee omat heittonsa ja vertaa maalissa niiden määrää omaan ihannetulokseensa.

Lähiretki

Perhe voi lähteä retkelle lähipuistoon, metsään tai lähellä sijaitsevaan luontokohteeseen. Luonnossa on mukava tutkia luontokappaleita ja ottaa vaikkapa suurennuslasi tai luuppi mukaan. Kivien, kantojen ja puun runkojen ylitykset ovat mainiota liikuntaa koko perheelle. Puun runkoa vasten on hauska punnertaa tai nousta kiveltä ylös monta kertaa peräkkäin. Luonto toimii kuntosalina huomaamatta, leikin varjolla.

 

Lisää perheliikuntaideoita lyötyy Neuvokas perhe -sivuilta

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi