Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Rytmihäiriöt / Pitkä QT -oireyhtymän kantaja voi saada rytmihäiriökohtauksen

Pitkä QT -oireyhtymän kantaja voi saada rytmihäiriökohtauksen

Rytmihäiriö saattaa aiheuttaa tajuttomuuden ja pysäyttää sydämen toiminnan.

Heikki Swan
Julkaistu 11.5.2015
Päivitetty 11.11.2019
Kuva: Jarno Hämäläinen

On tärkeää, että pitkä QT -oireyhtymän kantaja kertoo kohtauksen mahdollisuudesta omalle lähipiirilleen, jotta he osaavat toimia tajuttomuuden aikana välittömästi ja oikein.

Tajuttomuuden aiheuttanut rytmihäiriökohtaus menee yleensä nopeasti ohi ja tajunta palaa välittömästi itsestään. Pitkä QT -oireyhtymän kantaja voi myös pyörtyä. Olipa syy mikä tahansa, tajuton on saatava välittömästi makuuasentoon. Elvytystä ei tarvita, jos tajunta palaa minuutin sisällä. Tajuttomuuden jälkeen on kuitenkin hakeuduttava välittömästi lääkäriin ja arvioitava, mistä tajunnanmenetys on johtunut.

Jos tajunta ei palaudu muutamassa kymmenessä sekunnissa, tarvitaan toisten ihmisten apua. Jos tajuttomalla tiedetään olevan pitkä QT-aika ja hänen sydämensä on pysähtynyt (syke ei tunnu kaulavaltimolta), ensiavuksi voidaan antaa isku rintalastan alaosaan ennen puhallus- ja painalluselvytystä. Nuorelle ja aikuiselle annetaan napakka nyrkinisku, vauvalle ja lapselle riittää nopea painallus muutamalla sormella potilaan koosta riippuen. Jos sydämen normaali rytmi palautuu, tajunta palaa heti. Ellei tajunta palaa, välittömästi pitää hälyttää apua ja aloittaa peruselvytys.

Lisätietoja ensiavusta

Duodecimin ja SPR:n ensiapuoppaasta

Punainen Risti, elvytysohjeet

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi