Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Sydämen kasvaimet

Sydämen kasvaimet

Sydämen kasvaimet ovat erittäin harvinaisia. Niistä suurin osa on hyvänlaatuisia. Tavallisin on eteisen myksooma.

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 17.6.2022

Röntgenkuvauksissa, tyypillisesti sydämen ultraäänitutkimuksessa tai magneettikuvauksessa voi sydämestä löytyä ylimääräisiä rakenteita, kuten esimerkiksi verihyytymä eli trombi vasemman eteisen korvakkeessa tai kammion kärjessä. Endokardiitissa eli sydämen sisäosan tulehduksessa nähdään läppään liittyvä heiluva rakenne. Varsinaiset sydämen kasvaimet ovat kuitenkin hyvin harvinaisia.

Suurin osa sydänkasvaimista on hyvänlaatuisia eli benignejä. Ylivoimaisesti tavallisin niistä on myksooma. Toiseksi yleisin on papillaarinen fibroelastooma, joka on yleensä kiinni aortta- tai hiippaläpässä.

Myksooma

Hyvänlaatuisista sydänkasvaimista noin 80 % on myksoomia. Niitä löytyy vuosittain Suomessa noin 40 tapausta. Myksooma todetaan tyypillisimmin noin 30–60-vuotiaana, mutta ikähaitari on suuri, aina vastasyntyneistä 95-vuotiaisiin. Kaksi kolmasosaa potilaista on naisia.

Myksooma kasvaa yleensä vasemmassa eteisessä. Oireet ovat tavallisesti jotain seuraavista:

Kasvain voi aiheuttaa epämääräisiä yleisoireita, kuten lämpöilyä, lihassärkyä ja -heikkoutta, niveloireita, väsymystä ja uupumusta. Nämä oireet aiheutuvat ilmeisesti kasvaimen erittämästä interleukiini-6-välittäjäaineesta.

Kasvaimen pinnalle saattaa muodostua verihyytymää, mikä irrotessaan kulkeutuu verenkierron mukana aivoihin aiheuttaen aivoverenkiertohäiriön, tai alaraajaan aiheuttaen tukoksen. Noin 30 %:ssa tapauksista ilmenee verenkertohäiriöitä.

Kookas kasvain voi ahtauttaa veren vapaata virtausta läppäaukossa. Vasemman eteisen kasvain ahtauttaa hiippaläppää. Ääritapauksessa ahtautuminen voi aiheuttaa tajunnanmenetyksen.

Kasvain voi löytyä myös sattumalta muiden tutkimusten yhteydessä.

Vaikka myksooma on hyvänlaatuinen, se kasvaa vuosien kuluessa. Kookas myksooma alkaa haitata normaalia veren virtausta, ja on lopulta hengenvaarallinen. Siksi myksooma poistetaan aina leikkauksella.

Pahanlaatuiset kasvaimet

Neljäsosa sydänkasvaimista on pahanlaatuisia eli maligneja syöpäkasvaimia. Suurin osa pahanlaatuisista sydänkasvaimista on sarkoomia. Tyypillinen ilmaantumisikä on 30-50 vuotta. Sarkooma kasvaa nopeasti, ja on usein diagnoosin hetkellä jo levinnyt useaan sydämen osaan. Siksi kirurginen poisto on yleensä hankalaa tai jopa mahdotonta. Leikkauksella ja sytostaatihoidolla sairauden etenemistä voidaan hidastaa, mutta ennuste on huono.

Muualla kasvava syöpäkasvain voi lähettää etäpesäkkeitä sydämeen. Tavallisimpia tällaisia kasvaimia ovat melanooma, keuhko-, rinta- ja munasarjasyöpä sekä mesoteliooma. Yleisin etäpesäkkeiden paikka on sydänpussi, mikä johtaa sydänpussin nesteilyyn. Jos sydäntä ympäröivän nesteen määrä kasvaa liikaa, se rajoittaa ennen pitkää sydämen toimintaa. Etäpesäkkeitä voi syntyä myös sydämen pinnalle tai sydänlihakseen, jossa kasvaimet aiheuttavat rytmihäiriötaipumuksen. Suolikanavaperäiset neuroendokriiniset kasvaimet voivat aiheuttaa ns. karsinoidioireyhtymän, joka vaurioittaa sydämen oikean puolen rakenteita, ja johtaa oikean kammion vajaatoimintaan.

 

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi