Vertaistukitoiminta on kivaa ja palkitsevaa
Vertaistukijana voit tukea ja auttaa muita sairastuneita.
Olisitko Sinä sydänyhteisön uusi vertaistukihenkilö?
Oletko sydänsairastunut tai sairastuneen läheinen, joka on selvinnyt sairastumisen aiheuttamasta elämänmuutoksesta? Sinun tai läheisen sairastumisesta on hyvä olla kulunut aikaa vähintään vuosi. Vertaistukihenkilönä olet vapaaehtoistoimija, joka on valmis kuuntelemaan ja keskustelemaan sairastumisesta, toipumisesta ja elämästä sairauden kanssa.
Kuinka aloitetaan?
Jos kiinnostuit, ota ensimmäiseksi yhteyttä Sydänpiiriin tai valtakunnalliseen yhdistykseen. Piirin / valtakunnallisen yhdistyksen työntekijä keskustelee kanssasi siitä, mitä on olla vertaistukija sydänyhteisössä. Yhdessä päätetään vertaistukihenkilöiden peruskurssille osallistumisesta. Kurssin jälkeen tehdään sopimus ja voit valita tehtävän tai tehtäviä, joissa haluat toimia.
Toimintaan saat perehdytystä ja tukea. Alueen vertaistukihenkilöille järjestetään yhteisiä koulutus-, työnohjaus- ja virkistystapaamisia.
Voit valita oman tehtäväsi
Vertaistukihenkilönä käyt keskusteluja luottamuksellisesti. Tehtäviä on monia – voit valita itse oman tapasi toimia vertaistukihenkilönä. Vertaistukihenkilönä voit esimerkiksi jutella puhelimessa, tavata kahvilassa tai keskustella verkossa. Voit myös perustaa vertaistukiryhmän. Osa vertaistukihenkilöistä käy sairaalan osastoilla ja ensitietotilaisuuksissa. Osa toimii ammattilaisohjaajan kanssa kuntoutumiskursseilla.
Voit määrittää tehtävien myötä, kuinka paljon aikaa haluat toimintaan antaa. Osa tehtävistä on satunnaisia, kuten puhelinyhteydenotot tai tapaamiset. Voit käydä halutessasi säännöllisesti, esimerkiksi kerran kuussa, sairaalakäynneillä tai kertaluonteisesti esimerkiksi kuntoutumiskursseilla tai tapahtumissa.
Osallistumisellasi on merkitystä
Vertaistukihenkilönä saat kuulla ja tuntea, kuinka helpottavaa sairastuneen tai hänen läheisensä mielestä on tavata jo pidempään sairauden kanssa elänyt henkilö. Sairastunut ja hänen läheisensä tarvitsevat kuuntelijaa ja pohtivat asioita, joista voit omien kokemustesi perusteella keskustella.
Vertaistukihenkilönä oppii paljon sekä itsestään että erilaisista ihmisistä ja heidän kohtaamisestaan. Voit oppia kertomaan omaa tarinaa kuulijoita kiinnostavalla tavalla ja esiintymään erilaisissa tilaisuuksissa.
Sydänyhteisön vertaistukihenkilöt ovat kiva porukka, joka tukee toinen toisiaan toiminnassa. Saatat löytää itsellesi myös uusia ystäviä.