Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Harvinaiset sydänsairaudet / 19-vuotias ja c-proteiinin puutos

Hei! 19-vuotiaalla tyttärelläni todettiin juuri c-proteiinin puutos. Hän on perinyt sen isältään (alle 40-v. keuhkoveritulppa). Vanhemmalla tyttärelläni sitä ei ole, kahta poikaani ei ole vielä tutkittu.
Tyttäreni ei migreenin takia yhdistelmäpillereitä voi käyttää, joten tähän asiaan diagnoosi ei tuo muutosta.
Mutta mihin se tuo? Mitä tulee ottaa huomioon tästä eteenpäin? Voiko ravinnolla vaikuttaa? Entä onko lääkitys automaattista c-proteiinin puutoksesta kärsivälle? Kiitos.

09/04/2015

Huolestunut äiti

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 10.4.2015
Päivitetty 4.6.2018

Kyseessä on proteiini C:n puutoksen lievempi, osittainen muoto, koska tytär on elänyt oireettomana 19-vuotiaaksi. Laskimotukosten riski on lisääntynyt, mutta ei siinä määrin, että pysyvää ennakoivaa lääkitystä tulisi käyttää. Normaali terveellinen ravinto ja muut elintavat, etenkin tupakoimattomuus, riittävät. Estrogeenia sisältävät ehkäisytabletit tulivatkin jo kysymyksessä käsitellyiksi. Suunniteltaessa raskautta on otettava kantaa tukoksia ehkäisevään lääkitykseen raskauden ja synnytyksen aikana, mutta koko raskauden kattavaa ehkäisyä ei suositella automaattisesti, vaan yksilöllisesti harkiten, ellei aikaisempia tukoksia ole ollut. Mahdollisten kirurgisten toimenpiteiden yhteydessä asia on syytä ottaa esiin ja harkita ehkäisevää lääkitystä. Pitkillä (yli 4 tuntia) lentomatkoilla on vähintään noudatettava yleisiä ohjeita jalkojen liikuttelusta ja riittävästä nesteiden nauttimisesta, ja ehkäisevä kerta-annos lyhytketjuista hepariinia tulee myös kyseeseen. Asetyylisalisyylihappoa (ASA) ei tähän tarkoitukseen kannata käyttää sen tehottomuuden vuoksi.

10/04/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi