Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Lääkehoito / Antikoagulantti, eteisvärinä ja sepelvaltimotauti

Olen 63-vuotias mies. Marevan aloitettiin kolme vuotta sitten, kun holterissa löytyi eteisvärinää ja -lepatusta. Sen jälkeen on tehty yhteen suoneen pallolaajennus. Rytmihäiriöt pahenivat hiljalleen bigeminiaksi. Vuosi sitten tehtiin sydämen väliseinään ablaatio. Rytmihäiriöt loppuivat.  Holterissa ei ole sen jälkeen havaittu kuin muutama lisälyönti. Nekin ovat tulleet toisesta paikasta. Myös verenpaine saatiin hyvälle tasolle lääkitystä muuttamalla. Verenohennuslääkkeenä on ollut edelleen Marevan. Haluaisin vaihtaa Marevanin johonkin uuteen ohennuslääkkeeseen. Nyt vaatii melkoisia ponnisteluja, että saa inr:n pysymään 2 ja 3 välillä.
Pitäisikö vaihto tapahtua erikoislääkärin valvonnassa? Onko vaarana, että vaihtotilanteessa veri voi hetkellisesti ohentua liikaa? Onko Marevanilla jotain sellaista etua verrattuna suoraan verenohennuslääkkeeseen, joka puoltaisi kohdallani sen käyttöä? Minulla on ollut hemoglobiini aika korkea. Nuorempana jopa 190. Viime vuosina n. 165. Laajoissakaan tutkimuksissa syytä ei ole löytynyt, jopa epo ym on tutkittu. Munuaiset ovat kunnossa. S-bilirubiini 27 ja s-bilirubiinikonjukaatit 11. Jostain syystä bilirubiinit ovat edelleen koholla. Alat on 60. Ennen statiinihoitoa (rosuvastatin ja ezetrol) Alat oli n. 40. Kolesteriarvot ovat: ldl 1.5, hdl 1.0, trigly 0.91 ja kokonaiskolesreroli 2.9.

21/01/2018

Succe

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 24.1.2018
Päivitetty 4.6.2018

Veren hyytymistä hidastavan lääkityksen eli antikoagulantin aloitus ja vaihto kuuluu perusterveydenhuollon lääkärille. Joissain erityistapauksissa lääkitystä joudutaan arvioimaan erikoissairaanhoidossa, mutta kysyjän kertomuksessa ei tule esiin sellaisia hoitoa mutkistavia asioita. Sepelvaltimotauti ja aikaisempi rytmihäiriön ablaatiohoito eivät ole esteitä vaihtaa Marevania® uudempaan suoraan antikoagulanttiin, eikä Marevania erityisesti suositella näissä tapauksissa.

Lääkkeen vaihdosta on selkeät ohjeet, ja vaihto on helppo toteuttaa. Kun toimitaan ohjeiden mukaan, hetkellistä liian voimakasta lääkevaikutusta ei pääse syntymään. Jos Marevan-hoidon tasapainoa on vaikea saada pidetty kohdallaan, kannattaa vaihtaa toiseen vaihtoehtoon. Suoran antikoagulantin vaikutus on tasaisempi.

Hemoglobiini ei vaikuta antikoagulantin valintaan, eikä antikoagulantti vaikuta hemoglobiiniin. Jos näin kävisi, kyseessä olisi hiljainen verenvuoto, eli lääkitysestä aiheutunut haittatapahtuma. Kysyjän LDL-kolesteroli (1,5 mmol/l) on juuri sillä tasolla, mitä sepelvaltimotautipotilaalle suositellaan. Hienoa! Kysyjän kolesterolia alentavat lääkkeet eivät ole este käyttää suoraa antikoagulanttia Marevanin tilalla.

24/01/2018

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi