Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Tikittävä läppä rinnassa

Tikittävä läppä rinnassa

Jani Järvenpään sydämeen asennettiin tekoläppä. Reissu­hommissa Jani mittaa INR-arvonsa itse.

Emilia Eloranta, kuvaaja Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 17.10.2023
Jani toivoo, että muut Marevanin käyttäjät saavat helpommin opastusta Marevanin omamittaukseen kuin hän.

Tuntuu, että nuorruin juuri monta vuotta, Jani Järvenpää kertoo nauraen. Hän vuokrasi pienen kaivinkoneen ja on sillä muokannut kotitalonsa pihaa.

– Se on niin hauska leikkikalu.

Toisin oli pari vuotta sitten.

Halikkolainen omakotitalon pihalta kaadettiin vuosikymmeniä vanha koivu. Siihen se jäi. Puun pilkkominen kuten moni muukin homma jäi kesken, kun tieto sydänleikkauksesta tuli.

Olihan se tiedossa

Kun Jani oli alle 25-vuotias, työterveyslääkäri kuuli stetoskoopilla sivuäänen miehen sydämessä. Läppävikaa seurattiin ultraäänitutkimuksella viiden ja myöhemmin vuoden välein. Hitaasti kehittyvä hiippaläpän vuoto on pitkään oireeton, siksi sitä ei välttämättä itse huomaa. Ensimmäisiä oireita ovat yleensä rasitushengen­ahdistus ja -väsyminen.

Välillä Janilta jäi seurantakäynti väliin, kun tilanne oli vuosikausia pysynyt vakaana.

– En sitä murehtinut ja tuskin perhekään, Jani toteaa.

Vuoden 2019 lopulla Jani vaihtoi työantajaa. Työhöntulotarkastus sujui moitteettomasti. Parin vuoden päästä sydämen tilanne oli muuttunut. Parikymmentä vuotta Janin tilannetta seurannut lääkäri totesi, että nyt hän laittaa TYKSiin lähetteen: nuorena todettu mistraalivuoto eli hiippaläpän vuoto oli pahentunut.

Hiippaläppä sijaitsee sydämen vasemman eteisen ja kammion välissä. Läppä sulkeutuu sydämen supistuessa ja hapekas veri jatkaa matkaansa aorttaan. Janin hiippaläppä päästi osan verestä takaisin eteiseen.

Nykyisin monia läppävikoja voidaan operoida katetritekniikalla ilman nukutusta ja rintakehän avaamista. Niin Janikin ajatteli.

– Olihan se itselle aikamoinen shokki. Olin 20 vuotta ajatellut, että se vaan suonensisäisesti korjataan. Sitten avattiinkin koko rintakehä.

Toukokuussa kirurgi korjasi läpän rakenteita ompelemalla ja asentamalla tukirenkaan.

Se ei riittänyt. Muutaman kuukauden päästä Janin veriarvot romahtivat.

– Se oli koko perheelle rankkaa aikaa, kun koko kroppa tutkittiin. Oli hirvittävä määrä huonoja vaihtoehtoja.

Elokuussa alkaneet tutkimukset jatkuivat lokakuulle asti. Paksusuolesta löytyi polyyppeja ja ne poistettiin. Päivä päivältä Janin kunto vain huononi. Tammikuussa lumityöt eivät sujuneet. Saatikka että hän olisi lähtenyt kuntosalille.

Sitten nousi kuume. Ensin lääkärit arvelivat, että läppä on tulehtunut. Puolentoista viikon sairaalassa olon aikana Jani sai antibioottihoitoa ja tehtiin lukuisia tutkimuksia. Sydäntä tutkittiin monilla eri menetelmillä, kuten TT-kuvauksella, PET-kuvauksella ja ultraäänitutkimuksilla. Vihdoin selvisi, että tukirenkaaseen syntyneen ongelman vuoksi veren punasolut hajosivat.

Maaliskuussa 2023 rintakehä avattiin uudelleen ja korjatun läpän tilalle asennettiin mekaaninen tekoläppä.

Jani mittaa INR-arvot itse

Mekaanisen tekoläpän vuoksi Jani tarvitsee Marevan-­hoidon koko loppuelämäksi.

Hän tekee reissutyötä ympäri Suomea. Koko sairausloman ajan Jani yritti saada Marevanin omaseurantaa käyntiin. Terveyskeskus ei osannut auttaa.

– Sydänlääkäri sanoi, että minun on ehdottomasti reissutyön takia saatava mittari ja veriarvot omaan seurantaan. Läppä on erittäin tukosherkkä. Jos veriarvot on vuorokauden alle hoitotason, on riski, että läppään muodostuu hengenvaarallinen verihyytymä.

Koska Janin työkohteet ovat ympäri Suomea, ruokailumahdollisuudet vaihtelevat. Työpäivät venyvät usein. INR-­arvojen arvioiminen on lähes mahdotonta. Etätöissä syöminen on säännöllistä.

Opastusta mittarin käyttöön ei tahtonut löytyä. Lopulta Salon terveyspalveluiden johtaja järjesti, että Jani sai neuvonta-ajan ja mittarin lainaksi Varsinais-Suomen sydänpiiristä. Jani huomasi, että suurin osa laitetta tarvitseva hankkii sen itselleen.

Vertailevan verinäytteen Jani käy edelleen antamassa terveyskeskuksessa. Sieltä tulee tekstiviesti, täytyykö annostusta muuttaa.

Takaisin töihin ja kohti lomasuunnitelmia

Jani on saanut paljon tukea perheen lisäksi sukulaisilta ja ystäviltä.

– Se on ollut korvaamattoman arvokasta. Ja olen onnekas, että työnantajani on pystynyt järkkäilemään minulta reissuhommia pois jaksamiseni puitteissa. Työ­kaverit ovat venyneet ja olen kokenut, että vajaata työkykyäni on ymmärretty hyvin. Kaikella on ollut tietysti iso merkitys koko tämän vajaan kahden vuoden aikana.

Jani kertoo avoimesti leikkauksestaan. Vertaistukea Marevanin käytöstä ei lähipiiristä ole löytynyt, kun kenelläkään tutulla ei ole kyseinen lääke käytössä, edes vanhuksilla.

Jani on pikkuhiljaa oppinut, miten Marevan-arvot vaihtelevat ja mikä niihin vaikuttaa.

Jani tekee töitä sähköasemilla, jotka ovat osa sähkön tuotanto-, siirto- ja jakelujärjestelmää. Työhön kuuluu valvonta- ja ohjausjärjestelmien rakentamista. Sähköasemat ovat välillä hyvinkin syrjäisissä paikoissa, joten ruoka on usein einesruokaa.

Se miestä harmittaa, että mekaanisen läpän kilkattava ääni välillä häiritsee hänen omia korviaan.

– Tulee olo, että naapurikin kuulee. Pakko sanoa, ettei minussa ole pommia.

Voimaa arkeen Jani saa kotonaolosta ja perheestä. Reissutyön jälkeen hän viihtyy kotona. Pihatyöt ja puuhommatkin maistuvat.

Asuntovaunulla reissaaminen on ollut koko perheen harrastus. Nyt nuorimmainenkin on jo 18, joten keväällä Jani aikoo suunnata asuntovaunun kohti Välimerta, ihan vaimon kanssa kaksistaan.

Mutta ensin pitää saada pihahommat valmiiksi.

 

Lue lisää hiippaläpän vuodosta sydan.fin artikkelissa.

Mittaa INR-arvot ja INR-arvojen seuranta

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi