Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Läppäviat / Biologisen läpän kestävyys

Sain syyskuussa 2014 biologisen aorttaläpän (St Jude). Samalla avauksella tehtiin jalan laskimosta siirre sepelvaltimoon. Alun rytmihäiriöiden ja rytminsiirron jälkeen sydän on toiminut helmikuusta 2015 lähtien vakaasti ja täysin oireettomasti. Olen 75-vuotias normaalipainoinen mies.
Biologista läppää valmistavan yrityksen kotisivuilla mainitaan läpän kestoiän vaihtelevan 8-20 vuoteen. Mitkä tekijät vaikuttavat näin suureen vaihteluväliin ja voinko omalla toiminnallani vaikuttaa läpän kestoikään? Liikun säännöllisesti reippaasti kävellen melkein päivittäin. Riittääkö tämä sydänkunnon ylläpitoon?

05/12/2015

Riittääkö kävely

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 9.12.2015
Päivitetty 4.6.2018

Tekoläppiä on kahdenlaisia: mekaanisia ja bioläppiä (ks. Läppävikojen hoidon yleisperiaatteet). Bioläppien kestoikä on rajallinen. Syitä yksilökohtaiseen vaihteluun ei tunneta, eikä läpän kestävyyteen voi itse vaikuttaa. Toki terveellisistä elintavoista (tupakoimattomuudesta, liikunnasta ja terveellisestä ravinnosta) on muuten hyötyä. Päivittäinen tai lähes päivittäinen vähintään reilun puolen tunnin reipas kävely tai vastaava ja sen lisäksi lihaskunnosta huolehtiminen ovat sydänpotilaan liikunnan kulmakivet.

09/12/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi