Siirry sisältöön

Olen 54-vuotias nainen. Vuoden aikana minulla on todettu valvurissa tiheälyöntisyyskohtauksia, joissa syke nousee hetkellisesti ad 200, syke ei näissä aina tasainen. Kardiologin mukaan kyseessä ilmeisesti eteisvärinä lyhytkestoisena. Hoitona lääkityksen nosto Seloken zoc x 2, ei apua. Verenpaineen hoitona Atacand 16 mg x 1. Nyt pelkona mahdollinen aivoinfarkti eteisvärinän vuoksi. Voinko aloittaa verenohennuslääkkeen esim Primaspan (onko riittävä)/vai Marevan? Sairaus olisi helpompi kestää kun mahdollinen liitännäissairaus olisi ennalta hoidettu, eteisvärinä voi olla myös oireettomanakin ja ensimmäinen oire voi olla juuri tuo pelätty aivoperäinen sairaus. Minulla myös migreeni lapsuudesta asti.

15/11/2015

Vastauksesta kiittäen

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 15.11.2015
Päivitetty 4.6.2018

Kysymys on erittäin aiheellinen. Eteisvärinässä on suoritettava aivoverenkiertohäiriöiden riskinarvio. Kysyjä saa yhden pisteen kohonneesta verenpaineesta ja toisen sukupuolen perusteella. Tämän mukaan veren hyytymistä ehkäisevää lääkitystä tulisi harkita. Asiaan saattaa vaikuttaa toiseen suuntaan, jos kohtauksia on vähän ja ne ovat hyvin lyhytkestoisia. Jos ehkäisevään lääkitykseen päädytään, asetyylisalsyylihappo (mm. Primaspan) ei ole suositeltava, vaan tulisi käyttää antikoagulanttia eli varfariinia (Marevan) tai jotain uudemmista ns. suorista antikoagulanteista.

15/11/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytyi 0 tulokset