Hyppää sisältöön

Olen 73-vuortias nainen. Minulle määrättiin verenohennuslääke Eliquis terveyskeskuksessa kohonneen pulssin vuoksi. Minulla on ollut satunnaista sydämentykytystä ja lievää huimausta, joka on mennyt ohi kolmella Primaspan pillerillä. Menin terveyskeskukseen parin päivän aikana olleen kohonneen pulssin ja sydämentykytyksen vuoksi, johon liittyi alkoholin käyttöä, normaalisti en alkoholia käytä. Terveyskeskuksen diagnoosissa sanotaan, että Ekg:ssä nyt flimmeri ja 148 eteisvärinä tai eteislepatus.Koska tällainen sydämentykytys on vain satunnaista, ehkä kerran kuukaudessa tai harvemmin tapahtuvaa, niin onko ohennuslääke välttämätön, eikö Primaspanin ottaminen sen sattuessa riitä?

28/10/2016

Anzu

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 28.10.2016
Päivitetty 4.6.2018

Kysyjällä on siis todettu eteisvärinä, ja on ilmeistä, että hänen aiemmatkin tykytyksensä ovat johtuneet tästä rytmihäiriöistä. Aivoverenkiertohäiriön riskipisteitä hän saa vähintään kaksi (ikä ja sukupuoli), jolloin veren hyytymistä estävä lääkitys esimerkiksi Eliquis-lääkkeellä on aiheellista aivohalvauksen estämiseksi. Riskiin ei oleellisesti vaikuta, onko eteisvärinä jatkuva vai jaksoittainen. Asetyylisalisyylihappo (Primaspan) on tässä tarkoituksessa huomattavasti tehottomampi, joten siihen ei kannata turvautua.

Lisäksi Primaspan ei ole rytmihäiriölääke, joten aiemmat kohtaukset ovat menneet itsestään ohi, eivät Primaspanin vaikutuksesta.

28/10/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset