Hyppää sisältöön

Olen 28 vuotias nainen. Minulta on tutkittu sydäntä muljahtelujen takia vuosi sitten. Ekg oli normaali, samoin verikokeet (kilpirauhasarvot ja proBNP). Holterissa yksittäinen kammiolisälyönti, 31 eteislisälyöntiä, joista yksittäisiä 15 ja lyöntipareina 8. Muuta ei tutkittu.
Kardiologi sanoi että muljahtelut liittyvät stressiin, ja olen sen itsekkin huomannut.
Välillä on päiviä, jolloin niitä ei ole ollenkaan, välillä tuntuu muutamia muljahduksia päivässä. Nyt kuitenkin, kun aloitin urheilun taas uudelleen, olen miettinyt, onko vaarallista jos muljahduksia tulee alkulämmittelyssä? Olen lukenut jostain että niitä ei kai saisi urheilun aikana tulla. Olen tehnyt rankkojakin treenejä (syke melkein 200) ja jaksan hyvin, eikä mitään muita oireita ole. Mutta ensimmäisen 10 minuutin aikana saattaa muutamia lisälyöntejä tulla, kun syke alkaa nousta. (varsinkin jos esim pidän tankoa niskan takana ja teen isoja lihasryhmiä, esim kyykkyjä) Joskus myös kun rankan treenin jälkeen syke laskee, saattaa tulla muljahdus. Pitääkö minun mennä uudelleen sydänlääkärille tämän vuoksi?

25/10/2016

ninni88

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 26.10.2016
Päivitetty 4.6.2018

Tutkittuna lisälyöntejä on siis erittäin pieni määrä, ja kardiologi on todennut sydämen terveeksi. Toki lisälyöntien määrä voi vaihdella eri päivinä ja eri tilanteissa, mutta se ei muuta asiaa. Vaarattomat lisälyönnit ovat vaarattomia. Sitä ei muuksi muuta, että niitä esiintyy eri tilanteissa, vaikkapa liikunnan jälkeen. Ei myöskään ole säädetty, ettei lisälyöntejä saisi lainkaan esiintyä rasituksen yhteydessä. Ainoastaan huomattavasti lisääntyvät ja monimuotoisiksi rasituksen yhteydessä muuttuvat kammioperäiset rytmihäiriöt saattavat olla huolen aihe.

26/10/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi