Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Rytmihäiriöt / Eteisvärinä ja sydämen vajaatoiminta

Hei!
Sain kesäkuussa sairaskohtauksen, jossa mulla todettiin sydämen vajaatoiminta, eteisvärinä sekä keuhkoverekkyyttä. Lisäksi löytyi keuhkokuume. Lisäksi mulla astma ja lievä aorttaläpän vuoto. Lääkityksenä menee furesis candesartal ja bisoprolol. Tällä hetkellä sydän on kunnossa. Arvot hyvät eikä nestettä ole kertynyt. Mutta tämä sairaus pelottaa minua todella paljon ja estää elämästä nauttimisen. Lisäksi mulla on vaikea ylipaino, jota kovasti yritän karistaa. Voiko tämän sairauden saaneena elää pitkän hyvän elämän vai onko se automaattisesti lyhentynyt sairauden myötä? Voiko tauti olla oireeton pitkiä aikoja? Lisäksi olen epävarma kuinka paljon voin rasittaa sydäntäni liikkumalla kun henhästyn helposti? Mitä muuta voin itse tehdä sydämeni hyväksi?

17/01/2017

sydän

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 19.1.2017
Päivitetty 4.6.2018

Kertomuksesta puuttuu lääkärille tärkeitä oleellisia tietoja, joiden perusteella voisi arvioida tarkempaa ennustetta. Käytettävissä olevan tiedon pohjalta syntyy käsitys, että tapahtumaketjuna on ollut ylipainon aiheuttama eteisvärinä, joka vuorostaan on aiheuttanut sydämen vajaatoiminnan, johon liittyy keuhkoverekkyyden lisääntyminen.

Sydänterveyden kannalta oleellista olisi laihtuminen. Vaikka on todettu sydämen vajaatoiminta, liikunta ei ole kiellettyä. Ylipaino ja heikko fyysinen kunto aiheuttavat hengästymistä, jota voi olla vaikea erottaa itse hengenahdistuksesta. Jokaisen potilaan on kuunneltava oireita ja toimittava sen mukaan. Lääkitys vaikuttaa aikalailla asianmukaiselta: bisoprololilla ehkäistään eteisvärinän uusiutumista, kandesartaanilla hoidetaan verenpainetta ja vajaatoimintaa ja furosemidi poistaa nestettä. Lääkityksestä puuttuu kuitenkin eteisvärinäpotilaalle tärkeä antikoagulantti eli verenohennuslääke. Kannattaa kysyä asiasta vielä omalta lääkäriltä.  

Eteisvärinä toistuu lähes varmasti, mutta lääkityksen johdosta jatkossa lievemmin oirein. Ottamalla lääkitys säännöllisesti, laihtumalla ja välttämällä alkoholin käyttöä voi vähentää eteisvärinän ilmaantumista. Kannattaa seurata verenpainetta ja pulssia verenpainemittarilla. Tällöin on helpompi havaita eteisvärinän uusiutuminen. Sydänterveellinen ruokavalio ja liikunta auttavat laihduttamisessa. Lisäksi suosittelen Sydänliiton vertaistukiryhmiä. Kertomuksen tarina on aika tavallinen joten saman tilanteen kokeneita vertaishenkilöitä löytyy varmasti.

19/01/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi