Siirry sisältöön

Olen 67 v. nainen ja jo vuosia kärsinyt lisälyönneistä ja rytmihäiriöistä, joita on aikaisemmin tutkittu (Holter, sydämen UÄ, EKG) ja todettu vaarattomiksi. Noin neljä kuukautta sitten jouduin menemään ensiapuun, kun rytmihäiriöt todella muuttuivat epämiellyttävimmiksi. Eteisvärinäähän se sitten oli ja muutaman tunnin päästä tehtiin Cardioversio. Pääsin sitten tarkkailun jälkeen kotiin Marevan-resepti kourassa. Olin tietenkin ahdistunut ja peloissani sen jälkeen, mutta pikkuhiljaa asiaan tottui. Tapahtuman jälkeen kävin useamman kerran terveyskeskuksessa EKG:ssä kun oli samankaltaisia tunteita kuin silloin, mutta rytmi pysyi sinuksessa. Tk-lääkäri teki lähetteen sairaalaan ja siellä tehtiin uusi 24 t. Holter, Rasitus-EKG ja sydämen UÄ. Holterissa todettiin sinusrytmi keskitaajuudella 74/min, vaihtelu 53-114/min. Kammioperäisiä lisälyöntejä 530, ei pareja eikä kammiotakykardiaa, ja eteislisälyöntejä 1100 joista 900 yksittäisinä ja 22 lyhyttä pyrähdystä pisimmillään 19 lyöntiä ja nopeimmillaan 155/min. Ei kuitenkaan eteisvärinää. Ei kahden sekunnin taukoja. Muuten oireeton tutkimus. Potilaalla siis taipumus lisälyöntisyyteen etenkin eteislisälyöntisyyteen. Kohonneeseen verenpaineeseen lääkityksenäni on Amlodipin 5 mg ja Ramipril 2,5 mg. Oireenmukaisena lääkkeenä beetasalpaaja 2,5 mg Bisoprolol, jota en ota säännöllisesti koska koettiin, että se laskee verenpainetta liikaa.
UÄ-tutkimuksessa todettu Mitraaliläpän triviaali vuoto. Aorttaläpässä hieman kiihtynyt virtaus, ei vuotoa eikä varsinaista ahtaumaa. Lievät aortta- ja mitraaliläppäpoikkeavuudet vailla hemodynaamista merkitystä.
Viikko sitten sain sitten uudestaan lähteä sairaalan ensiapuun eteisvärinän oltua päällä koko yön. Kun pääsin perille, tutkinut lääkäri totesi rytmin kääntyneen sinusrytmiksi. Seurattiin vähän aikaa ja pääsin kotiin.

Olen murehtijaluonne ja mietin varmaan liikaakin näitä asioita ja pelkään flimmerikohtauksen uusiutuvan. Kysymykseni ovatkin: Antavatko nämä tulokset aihetta huoleen, voinko elää normaalia elämää? Harrastan liikuntaa 2-3 krt. viikoittain ja liikun koiran kanssa päivittäin. Olen normaalikokoinen, en tupakoi ja alkoholia käytän viikonloppuisin pari lasillista viiniä ruoan kanssa. Voinko mitenkään estää flimmerikohtausten esiintymistä? Onko lisälyönneistä pitkän päälle haittaa, niitähän on aina silloin tällöin, ja ovatko ne omiaan käynnistämään flimmeriä? Lisääntyvätkö flimmerikohtaukset ajan myötä? Voinko käydä niska-hartiaseudun hieronnassa vai lisääkö sellainen flimmerin vaaraa?

16/12/2016

Eteisvärinä pelottaa

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 18.12.2016
Päivitetty 4.6.2018

Ensin vastaukset varsinaisiin kysmyksiin: Taipumus eteisvärinään ei estä liikuntaa eikä muuta normaalia elämää, paitsi tietysti itse rytmihäiriökohtauksen aikana. Lisälyönnit tosiaan voivat laukaista eteisvärinäkohtauksen. Muuten niistä ei ole muuta haittaa kuin niiden mahdollisesti aiheuttamat tuntemukset. Lisääntyykö eteisvärinätaipumus? Yleisesti ottaen kyllä, mutta yksilötasolla tavattoman vaihtelevasti.

Tärkeää on, että Marevan- tai muu veren hyytymisen estolääkitys on käynnissä. Itse rytmihäiriön aiheuttamien haittojen torjumisessa beetasalpaajat ovat ensisijaiset lääkkeet. Siksi herää kysymys, luovuttiinko kysyjän kohdalla tästä lisälyöntejä ja eteisvärinää vähentävästä lääkityksestä turhan kevyesti. Laskiko verenpaine todella haitallisessa määrin? Jos laski, miksei vähennetty muita verenpainelääkkeitä beetasalpaajahoidon mahdollistamiseksi?

Jos eteisvärinäkohtauksia tulee beetasalpaajahoidosta huolimatta (tai tätä lääkitystä ei voida käyttää) kiusallisen usein, voidaan käyttää eteisvärinää ehkäiseviä rytmihäiriölääkkeitä, ellei ole sepelvaltimotautia ja sydän on muuten rakenteiltaan terve.

18/12/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytyi 0 tulokset