Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Muut rytmihäiriöt / Häviävätkö rytmihäiriöt?

Hei,
Jouduin viime marraskuun alussa sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi. Viikko vierähti ja paljon tutkittiin; sepelvaltimot kuvattiin, keuhkoröntgen, sydämen ultra ja magneettikuvaus. Kotiuduin ja lääkityksenä bisoprolol 2,5 mg 1 tbl aamulla ja 1/2 tbl illalla ja Miralia 2 tbl pvässä. Joulukuussa sitten otettiin vielä koepalat sydämestä. Tammikuun lopussa vielä rasituskoe ja 24h holtteri. Diagnoosina virusperäinen myokardiitti, josta nyt olisin kaikkien tutkimusten ja laboratoriotutkimusten perusteella parantunut. Silti sydän oireilee päivittäin tai pikemminkin iltaisin. Tulee rytmihäiriösarjoja eli ei yksittäisiä lyöntejä, vaan useampi peräkkäin. Ei kipuja, mutta joka kerta se pysäyttää mielen.
Olen hiukan hämmentynyt. Edelleen syön 1/2 tbl Bisoprololia aamuisin, en ole uskaltanut sitä kokonaan jättää pois. Olen 50-vuotias nainen, hoikkarakenteinen ja aina ollut perusterve, hyvä jos vuodessa yhden-kaksi flunssaa sairastaa, ja mielestäni minulla oli ennen sairastumista melkoisen hyvä kestävyysfysiikka rasituksissa (jumpat, lenkit). Ennen sairastumista ei ollut flunssaa, enkä urheillut sairaana. Ainoastaan aikamoisen kova henkinen stressitila; paljon muuttuvia tekijöitä elämässä, mm. yrittäjyys, lapsen vakava sairastuminen.
Miten tästä eteenpäin? Onko normaalia, että myokardiitti voi jättää sydämeen pysyväksi tällaisen rytmihäiriön? Ja onko se vaaratonta? Hoidettavana/tutkittavana olin Jorvissa sekä Meilahden sydänasemalla.

09/03/2017

terveen paperit

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 16.3.2017
Päivitetty 4.6.2018

Kysyjän kertomuksesta selviää, että sydän on tutkittu erittäin perusteellisesti. On helpottavaa, että vakavampaa sydänsairautta ei löytynyt. Toisaalta rytmihäiriötuntemukset vaivaavat edelleen.

On varsin tavallista, että lisälyönti-oireet jatkuvat pahimman vaiheen jälkeenkin. Tähän on kaksi syytä: ensinnäkin lisälyöntejä saattaa olla tavallista enemmän, ja toiseksi on luonnollista että henkilö herkistyy kuuntelemaan itseään sairastumisen jälkeen. Todennäköisesti lisälyöntejä esiintyi ennen varsinaista sairastumistakin, niitä ei vain tullut huomanneeksi.

Suosittelen, että kysyjä jatkaa beeta-salpaajalääkitystä (bisoprololi). Annos on pieni eikä aiheuta haittoja elimistölle. Jos lisälyönnit edelleen kiusaavat, kannattaa EKG:n pitkäaikaisrekisteröinti eli Holter-tutkimus toistaa. Näin saa vielä varmuuden siitä, kuinka paljon lisälyöntejä vuorokauden kuluessa esiintyy. On hyvä merkki, jos lisälyönnit tuntuvat ilmaantuvan mieluummin lepo- kuin rasitustilanteessa.

16/03/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi