Hyppää sisältöön

Olin 2015 keväällä sydämen ultraäänitutkimuksessa. Siinä todettiin sydämen olevan rakenteeltaan ja toiminnaltaan normaali. Jäi mietityttämään kun EF oli 84 %. Mistä voi johtua noin korkea arvo? Epikriisissä oli kyllä jotain, että kammio supistuu hyperkineettisesti ja potilaalla on sympatikotonia. Kuukautta myöhemmin tehtiin ns. leskentekijään pallolaajennus.

10/03/2017

mies 63v.

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 16.3.2017
Päivitetty 4.6.2018

Sydämen ultraäänitutkimuksessa mitattu ejektiofraktio (EF) kertoo, kuinka suuren prosenttiosuuden sydämen vasemman kammion sisällä olevasta verimäärästä yksi sydämen lyönti puskee kerrallaan eteenpäin. Normaali EF-luku on yli 50 %. Asialla on merkitystä vain, kun EF on alentunut (alle 50 %). Tällöin potilaan sydämen pumppauskyky on heikentynyt. Käytännössä ei ole mitään merkitystä, mikä lukema on, kun arvo ylittää normaalin raja-arvon. Hyperkineettinen tarkoittaa sitä, että sydän on supistellut tutkijan mielestä hyvinkin vireästi. Asialla ei ole yhteyttä todetun sepelvaltimon ahtauman kanssa.

Enemmänkin olisi syytä olla huolestunut, jos sepelvaltimotauti olisi ehtinyt aiheuttaa sydänlihaksen vaurion ja sitä kautta alentuneen ejektiofraktion ja sydämen vajaatoiminnan.  

16/03/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi