Hyppää sisältöön

Meillä on suvussa geeni, joka aiheuttaa aortan laajentumaa. Isäni kuoli repeämään 66-vuotiaana, isäni sisko 45-vuotiaana, serkkuni isän puolelta 58-vuotiaana ja siskoni 54-vuotiaana. Aorttakorjaus tehtiin, kun aortta oli 42 mm ja läppä vuosi. Kaikki tunnetut 18 geeniä tutkittu, mutta sukumme geeni ei ole mikään niistä. Itse olen ollut monta vuotta seurannassa ja nyt aortta 41 mm. Viimeiden 3 vuoden aikana muutosta oli tullut 5 mm. Olen 54 v. ja reilusti ylipainoinen (BMI 33). Läpät ovat normaalit. Minulla on verenpainelääkitys (Candesartan ja Novasic) ja tavoite on alle 85/120, joka on nyt hyvin pysynyt. Puolen vuoden kuluttua tehdään MRI varjoaineen kuvaus verisuonistolle. Ohjeeksi sain tehdä kuntosalilla vain kevyillä painoilla ja suosituksen, että voisin harkita kilpatanssin lopettamista. Nyt olen ymmälläni mitä saan tehdä. Kokeilin tanssia sambaa, niin veren yläpaine oli suorituksen jälkeen 201. Lopetin siis latinalaistanssit, mutta voinko jatkaa vakiotansseja, jotka eivät nosta niin paljon sykettä? Onko sykemittarin seurannalla hyötyä tässä tilanteessa? Voiko aorttani revetä koska tahansa, koska kyseessä on sidekudossairaus? Sekkuni kuoli kahvipöydässä ilman rasitusta (dissekaatio, joka pullistui ja tukki aortan).

13/03/2017

Leija

Vastaus

Annukka Alapappila, Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 20.3.2017
Päivitetty 4.6.2018

Aortan laajentuman yhteydessä on sallittua kevyt tai kohtuullisen kuormittava liikunta, johon ei liity kilpailua. Sopimattomia lajeja ovat lajit, jotka sisältävät voimakkaita ponnistuksia ja siten nostavat verenpainetta äkillisesti sekä lajit, joissa on vaara rintakehän alueelle kohdistuvaan iskuun kuten ns. kontaktilajeissa voi olla. Arkiliikunnassa esimerkiksi halkojen hakkuu ja lumien luominen on kielletty ponnistamisen takia.

Liikunnan aikana systolinen verenpaine ei saa nousta yli 180 mmHg. Säännöllinen kohtuullinen kuntoa ylläpitävä liikunta ja harjoittelu mm. laskee lepoverenpainetta, leposykettä ja auttaa painonhallinnassa – kaikki edellä mainitut terveysvaikutukset ovat tärkeitä aortan sairauksissa. Tutkittua näyttöä ei ole siitä, kuinka paljon aortan laajentumaa sairastavan potilaan tulisi harrastaa liikuntaa, jotta se olisi turvallista sekä terveyttä edistävää. Sen sijaan tutkimusten perusteella on todettu kohtuullisen liikunnan nostavan valtimoiden verenpainetta hyvin maltillisesti ja aortan sisäkerroksen repeämä syntyykin vain harvoin maltillisen liikunnan aikana.

On hyvä, että kysyjä on säännöllisen seurannan piirissä. Aortta leikataan heti kun kuvantamistutkimuksissa todetaan riittävästi sairauden etenemiseen viittaavia piirteitä. Aortan täydelliseen repeämiseen liittyy ymmärrettävästi äkkikuoleman vaara. Äkkikuolema on nimensä mukaisesti äkillinen eikä sen aikaa tai paikkaa voi valitettavasti ennustaa. Aortan dissekoituma ei välttämättä kehity hetkessä, vaan saattaa olla vaiheissa etenevä tapahtuma jolloin dissekoituma saattaa hetkeksi myös rajoittua eli pysähtyä itsestäänkin. Ennaltaehkäisyssä on tärkeintä verenpaineen hyvä hoito lääkkein ja elintavoin, siis myös maltillisesti kuormittava liikunta. 

20/03/2017

Annukka Alapappila, Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset