Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Sydänsairauksien tutkimukset / Holterlausunnon tulkinta

Pitkäaikaisrekisteröinti 24 h Vuorokauden mittainen teknisesti hyvin onnistunut rekisteröinti. Tehnyt kotiaskareita, mutta ei mitään suurempia aktiviteetteja. Maksimisyke 138 tulee kaupoissa asioidessa ja minisyke 51 aamuyöllä nukkuessa. Keskisyke päivällä 94, yöllä 83 ja koko rekisteröinnissä 91 eli koko ajan on takykardisuutta ja sykkeen vuorokausivaihtelu on niukahko. Ei bradykardiaa. Yksi tauko, joka Wenckebach-tyyppinen ja sen lisäksi on kolme muuta Wenchebach-ilmiötä, joiden kestot 1.5 ja 1,8 s välillä. Päivällä ajoittain PQ-aika on normaali ja yöaikaan pääasiassa noin 250 ms tasossa. QTcF-aika on normaali. Viisi kammioperäistä lisälyöntiä, jotka kaikki tulevat yksittäin. Neljä yksittäistä eteislisälyöntiä ja kaksi eteisparoksysmi-yritelmää, jotka tulevat melkolailla peräkkäin ja näistä pidemmän kesto on noin 8 s ja syketaajuus siinä maksimissaan 142. P-aallon muoto näissä hivenen poikkeaa normaalista. Kilpaileva fokus tai sinuksesta lähtöisin oleva paroksysmi. Perussyke tässä vaiheessa noin 120. Tutkittava on näihin aikoihin tuntenut vapinatuntemusta. Muina oireina ollut vapinaa ylösnoustessa ja pari kertaa tykytyksen tunnetta. Näissä sykkeet vaihdelleet 90 – 110 välillä. Lisäksi kerran merkintä hirveästä olosta ja paineesta virtsarakossa ja tällöin syke on noin 90.

Arvio: Ensimmäisen asteen AV-katkosta yöaikaan ja jonkin verran myös päivä- ja ilta-aikoihin. Neljästi Wenckebach-tyyppinen johtumaton P-aalto ja yksi näistä on juuri ja juuri yli 1,8 s mittainen eli luokiteltavissa tauoksi. Keskisyke rekisteröinnissä on 91 eli ollaan takykardian puolella. Minimisyke on 51 eli bradykardiaa ei ole ja keskisyke yöllä 83, joka sekin on takykardinen yösykkeeksi. Kahdesti lyhyt SVT- yritelmä, joka tulee takykardiseen perusrytmiin noin 120 ja maksimitaajuus näissä lyhyissä pyrähdyksissä on 142. Näihin aikoihin on tuntenut koko kropassa vapinan tuntemusta. Lisäksi muita tykytysoireita, joihin liittyy sinustakykardisuutta.

Pitääkö olla huolissaan kyseisestä holtter arviosta?  Olen nainen 38v.
Seuraavan kardiologin ajan sain vasta vuoden päähän!
Kysyisin vielä mitä verenpainelääkettä minulle kyseisillä tiedoilla suosittelisit?
Käytän nykyisin Olmetec plus 20mg/12,5
kyseinen lääke laskee verenpaineen alhaiseksi iltaa  kohden 100/60, lääke aiheuttaa myös voimakasta huimausta. Pelkkä Olmetec 20mg ei laske paineita riittävästi ja aiheuttaa hirvittäviä vatsakipuja. Miksi pelkkä Olmetec aiheuttaa keliakia tyyppistä vatsaoiretta mutta olmetec plus ei? ( reseptissä myös mainittu haittaoireena).
Rasituksessa, varsinkin pitkään seistessä tulee huimausta/pyörrytyksen tunnetta ja rytmihäiriöitä pulssi on tuolloin 100-117.
Mitä lisätutkimuksia minulla olisi mahdollista saada kun arkielämä ei enää onnistu.

21/11/2016

Pitääkö olla huolestunut?

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 22.11.2016
Päivitetty 4.6.2018

Holterlausunnossa ei ole merkittäviä rytmihäiriöitä eikä muuta sydänsairauteen viittaavaa. Syke on tiheähkö, mikä ei ole sairaus. Se voi johtua monesta syystä: stressaantuneisuus, anemia, kilpirauhasen liikatoiminta… Se voi olla myös yksilöllinen ominaisuus, johon ei ole tarvis puuttua.

Verenpainelääkitys on liiallinen, jos paineet laskevat niin alas, että aiheutuu huimausta. Lääkityksen räätälöinti sopivaksi on yksilöllistä lääkärin työtä, siihen ei voi antaa yleispäteviä ohjeita. Ei ole loogista, että sama lääkeaine (Olmetecin sisältämä olmesartaani) aiheuttaisi haittavaikutuksia kuten vatsavaivoja erikseen käytettynä mutta ei yhdistelmävalmisteessa. Tämä viittaa siihen, että vaivojen yhteys lääkkeeseen on ollut näennäinen.

22/11/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi