Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Hormonikorvaushoito sydäninfarktin jälkeen

Hei,
haluan kysyä sydämestä ja vaihdevuosista. Minulla on kaksi vuotta sitten 46-vuotiaana sairastettu sydäninfarkti. Sen seurauksena sain sepelvaltimotaudin diagnoosin. Infarktin jälkeen heti angiografiassa löytyi 2 suonen noin 70% tukos, ei pallolaajennuksia. Muutama kuukausi sitten olin jälleen angiografiassa. Koska minulla todettu infarktin jälkeen sydämen spasmitaipumus, sain ennen angiografiaa nitroa. Nyt angiossa suonet näkyivät olevan ”vain” noin 30% tukossa. Eli oudosti paljon parempi löydös. Toki infarktin jälkeen lääkitystä olen koko ajan syönyt (ja muuttanut syömisiä jne) ja nyt mm. kolesteroli ja muut arvot ihan optimaaliset.
Kysyn nyt hormoonikorvaushoidosta, olin gynellä ja hän sanoi että koska olen kokenut infarktin ja minulla on sepelvaltimotautidiagnoosi, en voi koskaan saada hormonikorvaushoitoa. Mitä mieltä tästä ollaan nykyisin? Olen kuullut kahta erilaista käsitystä hormonikorvaushoidon hyödyllisyydestä sydänsairailla, ja nyt mietin pitäisikö minun vielä yrittää hankkia toinen mielipide tästä?

27/01/2021

Tuuli

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 26.3.2021

Kysyjälle on tehty sepelvaltimoiden varjoainekuvaus kaksi kertaa, ja jälkimmäisellä kerralla valtimokaventumat arvioitiin lievemmiksi. Tähän yksinkertainen selitys on valtimoiden spasmitaipumus, joka kysymyksessäkin mainitaan. Spasmi on eräänlainen valtimon ”kramppi”, joka aiheuttaa hapenpuutteen oireita ja saattaa näkyä varjoainekuvauksena kaventumana. Jälkimmäisellä kuvauskerralla nitron ansiosta spasmitaipumus oli lievempi tai sitä ei ollut lainkaan, ja todelliset ateroskleroottiset eli valtimokovettumataudin kaventumat ovat nuo mainitut 30% tasoiset löydökset.

Tutkimusten mukaan menopaussin jälkeinen hormonikorvaushoito ei näytä suojaavan naisen valtimosuonia eli ehkäisevän sepelvaltimotaudilta, kuten joskus aikoinaan jopa kuviteltiin. Korvaushoidon on havaittu lisäävän verihyytymän riskiä esimerkiksi laskimopuolella (eli jalassa), myös aivoinfarktin riski on joissain tutkimuksissa havaittu lisääntyneen. Sepelvaltimotaudin suhteen löydökset ovat epäselvempiä. Sydäntapahtumien vaara saattaa olla suurentunut erityisesti vanhemmilla naisilla.

Hormonikorvaushoitoa on nykyisin saatavilla monenlaisin annostelutavoin. Jos vaihevuosioireet ovat niin voimakkaita, että elämänlaatu, kuten riittävän hyvä uni, on heikentynyt voi olla välttämätöntä harkita jotain valmistetta. Hyödyt ja haitat pohditaan tapauskohtaisesti.

26/03/2021

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi