Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Läppäviat / Kaksipurjeinen aorttaläppä ja työkyky

Olen alle 40-vuotias nainen ja minulla todettu kaksipurjeinen aorttaläppä, joka jo vuotaa. Sen lisäksi minulla on ollut rytmihäiriöperäisiä tajunnanmenetyksiä, jonka vuoksi rytmivalvuri asennettiin. Jatkuva beetasalpaajalääkitys (47,5 mg 1-2 kertaa päivässä), jolla olen saanut sykkeen aisoihin (n. 90-100 levossa), mutta alapaine on noussut sadan pintaan mitä ei aiemmin ollut. Minulla on raskas fyysinen työ, jossa paljon nostelua omien lasten lisäksi. Onko lääkitys ok ja kannattaako tilanteessani miettiä alanvaihtoa? Kovin olen väsynyt ja hengästyn herkästi ja tuntuu, että isoja asioita joutuu ilman tukea ja tietoa miettimään.

23/04/2017

Mietittävää

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 8.5.2017
Päivitetty 4.6.2018

Pienellä osalla ihmisistä aorttaläppä on normaalista kolmeosaisesta rakenteesta poiketen kaksiosainen (bikuspinen). Kaksiosaisella läpällä pärjäilee oikein hyvin, kysyjän tapauksessakin esimerkiksi raskaudet ja synnytykset ovat onnistuneet hyvin. Kaksiosaisuus tekee läpästä kuitenkin heikkorakenteisemman ja vuosien kuluessa läpän toimintaan voi tulla vikaa: se voi alkaa ahtautua tai vuotaa (tai molempia). Kun läppävika etenee vaikeaksi, se leikataan eli tilalle laitetaan tekoläppä.

Ahtauman ja/tai vuodon kehittyminen on vuosien pituinen prosessi ja tänä aikana potilaat ovat seurannassa. Seuranta toteutetaan sydämen ultraäänitutkimuksella, jolla saa hyvän käsityksen vian asteesta. Kysyjä kertoo, että hänen läppänsä on alkanut vuotaa. Jos vuoto on vielä lievä, sillä ei pitäisi olla mitään vaikutusta työkykyyn. Vuosien kuluessa, läppävian edetessä, asia voi muuttua. Työkykyä arvioitaessa oleellista on siis kardiologin suorittama ultraäänitutkimus, lisätietoa voi saada esimerkiksi rasituskokeella. Kysyjällä on lisäksi ollut tajunnanmenetyskohtauksia, joita epäillään rytmihäiriöperäisiksi ja tästä syystä on asennettu rytmivalvuri. Kun rytmihäiriön tausta ja mahdollinen hoito varmistuvat rytmivalvurin avulla, tästä saadaan tietysti arvokasta lisätietoa kokonaisuuteen.

Kun potilaalla on aorttaläpän vuoto, syketasoa ei pidä laskea liikaa. Mainittu syke 90-100/min. levossa on todennäköisesti sopiva tilanteeseen eli näillä tiedoin beetasalpaajalääkitys vaikuttaa sopivalta.  

08/05/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi