Hyppää sisältöön

Onko aihetta tutkimuksiin, kun viimeisten kuukausien aikana sydämen syke on ollut istuallaan 130 – 145, verenpainetta mitatessa. Ranteesta tunnustellen sykettä ei voi laskea, kun on niin nopea ja epäsäännöllinen. Mittasin verenpainettani tuolilla istuen useita kertoja, olin huonovointinen ja rintakipua tuntui rintakehällä. Huono olo kesti n. 3 t. Verenpaine oli normaalin rajoissa, alapaine 110. Minulla on lievä verenpainelääke, Cardace 2,5 mg. 1 tbl. aamulla. Sydäntutkimuksia ei ole tehty näiden oireiden vuoksi. Veljelläni on krooninen flimmeri, äitini suvussa oli kaikilla sydän- ja verenpainesairaudet. Pitäisikö kohtauksen aikana soittaa 112?

22/04/2017

70-vuotias nainen.

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 8.5.2017
Päivitetty 4.6.2018

Jos lepotilassa mitattu syketaso on selvästi aiempaa korkeampi (tasoa 130-140/min. kuten kysymyksessä), ja syke on ranteesta tunnusteltaessa epäsäännöllinen, kyseessä on suurella todennäköisyydellä eteisvärinä eli flimmeri. Kun syke on nopea, eteisvärinä voi aiheuttaa kuvattua oireilua kuten huonovointisuutta ja rintakipua.

Vaikka eteisvärinä ei rytmihäiriönä ole sydämelle vaarallinen, se altistaa potilaan aivoverenkiertohäiriölle. Tästä syystä olisi erittäin tärkeätä saada diagnoosi vahvistettua ja se voidaan tehdä vain nauhoittamalla sydänfilmi eli EKG kohtauksen aikana. Tämä voidaan tehdä päivystyspoliklinikalla, jonne voi itse hakeutua jos vointi on riittävä. Voi myös aivan hyvin kutsua paikalle ambulanssin, jolloin ambulanssin henkilökunta voi nauhoittaa rytmihäiriön kotona. Kun diagnoosi on varmistunut, aloitetaan verenohennuslääkitys joka ehkäisee aivoverenkiertohäiriöt useimmissa tapauksissa. Asetyylisalisyylihappo (ASA) ei auta tässä asiassa, vaan hoito on tehokkaampi verenohennuslääkitys kuten varfariini (Marevan®) tai jokin neljästä uudemmasta lääkevaihtoehdosta. 

08/05/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi