Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Rytmihäiriöt / Kammiolisälyöntisyys

Hei, olen 28-vuotias erittäin ylipainoinen nainen, jolla on perussairautena rasitusastma. Minua vaivaa huoli siitä, voivatko runsaat lisälyönnit potentiaalisesti muuttua vaaralliseksi kammiovärinäksi? Minulla on runsaasti kammiolähtöisiä lisälyöntejä, joita kardiologi kommentoi ”kiltin näköisiksi”. Rasitus-EKG vahvisti, ettei liikunta ainakaan provosoi extroja. Minulla on otettu myös useaan kertaan lepo-EKG, jotka ovat olleet myös siistejä (mittaukseen on yleensä saatu vain pari extraa.) Tyypillisesti kammiolisäreitä ilmeneekin levossa iltaisin, mutta vaiva on todella inhottava siksi, että tunnen niistä jokaisen. Iltaisin minulla voi tulla erittäin paljon extroja (oman havainnon mukaan jopa joka kolmas lyönti.) Monesti tämä aiheuttaa voimakkaan pelon siitä, että sydän ei kestä epäsäännöllistä rytmiä ja että lopputuloksena tulee kammiovärinä/muu vaarallinen tilanne. Leposykkeeni liikkuu 55 – 75 välillä eikä minua vaivaa suuret sykkeen vaihtelut (huolestukseni on nimittäin johtanut siihen, että seurailen sykettä kaulalta jatkuvasti…) minulla tehdään pian sydämen ultraäänitutkimus, mutta päivät siihen tuntuvat pitkiltä, kun asiaa stressailee kaiken aikaa. Beetasalpaajat eivät vaivaani auta, päinvastoin.

03/01/2017

Qarora

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 10.1.2017
Päivitetty 4.6.2018

Kammiolisälyöntisyys on hyvin tavallista, niitä esiintyy lähes kaikilla ihmisillä. Lisälyöntien määrässä on eroja, kuin myöskin niiden aistimisessa. Jollakulla joka toinen sydämen lyönti voi olla kammiolisälyönti ilman oireisuutta. Toinen voi kokea päivän mittaan muutamia lisälyöntejä, mutta aistii ne kaikki epämiellyttävinä tuntemuksina. Jos yksikin kammiolisälyönti on saatu nauhoitettua sydänsähkökäyrälle eli EKG:lle, voi kardiologi päätellä lisälyönnin muodosta, mistä kohtaa sydäntä lisälyönti on saanut alkunsa. Kysyjän tapauksessa kardiologi onkin jo luonnehtinut lyöntiä hyvänlaatuiseksi. Tällaiset hyvänlaatuiset kammiolisälyönnit eivät käynnistä kammiovärinää. Poikkeuksena mainittakoon harvinainen pitkä QT-oireyhtymä, jossa kammiotakykardia ja kammiovärinä ovat mahdollisia, mutta tämän diagnoosi paljastuu myös EKG-nauhoituksesta ja rasituskokeesta eikä kysyjällä ole todettu mainittua ilmiötä. Holter–tutkimus eli EKG:n vuorokausinauhoitus kertoo lisälyöntien määrän. Kammiolisälyöntisyys ei ”vaurioita” sydäntä, ellei sitten lisälyöntejä ole erityisen paljon.

Sydänterveyden kannalta oleellisempi asia kysyjän tapauksessa onkin mainittu ylipaino, sillä pidemmällä aikavälillä ylipainoon liittyvät terveyshaitat (kohonnut verenpaine, diabetes) ovat sydämelle paljon vaarallisempi asia kuin hyvänlaatuinen lisälyöntisyys.

 

10/01/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi