Hyppää sisältöön

Minulla alkoi viime helmikuussa urheillessa rytmihäiriö, jota minulla ei ole ollut aikaisemmin. Menin lääkäriin sen tasaisesti pahetessa – kohtauksia alkoi ilmetä myös kun en urheillut,  ja minulla todettiin EKG:ssä vasen haarakatkos. Olen sen jälkeen käynyt ultrassa, magneettikuvauksessa ja minulta on otettu Holter. Ilmeisesti elimellistä vikaa ei ole, mutta rytmihäiriö vaivaa edelleen. Oireet eivät ole enää pahentuneet, mutta kohtauksen iskiessä sen kesto on kasvanut.
Mietin, mitä haittaa vasen haarakatkos voi aiheuttaa? Ymmärtääkseni se ei kuitenkaan aiheuta rytmihäiriöitäni.

04/01/2017

Nainen 32v

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 10.1.2017
Päivitetty 4.6.2018

Kysyjällä on todettu vasen haarakatkos ja lisäksi on rytmihäiriötuntemuksia. Kysymyksessä ei kerrota, onko varsinainen rytmihäiriö saatu nauhoitettua eli onko rytmihäiriöllä nimi. Vasen haarakatkos ei varsinaisesti aiheuta rytmihäiriöitä, vaan on tässä yhteydessä löydetty ilmiö. Toki sekä haarakatkos että rytmihäiriö voivat olla yhden sydänsairauden aiheuttamia. Kysyjälle on kuitenkin tehty kaikki oleelliset sydäntutkimukset, eikä sydämestä ole löytynyt varsinaista sydänlihassairautta. Kysyjä on nuori, ilmeisesti 32-vuotias, joten tällä hetkellä haarakatkoksen ei pitäisi aiheuttaa erityistä haittaa. Sydämen ultraäänitutkimus kannattaa kuitenkin kontrolloida harvakseltaan, esim. 5-10 vuoden välein, jotta nähdään ettei poikkeava sähkön kulku aiheuta myöhemmin muutoksia sydämen toimintaan.

Itse rytmihäiriöstä ei voi antaa tarkempaa kommenttia koska diagnoosi ei ole tiedossa. Joskus rytmihäiriöiden ”metsästäminen” voi olla hankalaa. Keinoina on a) hakeutua sydänfilmiin heti jos rytmihäiriö pitkittyy eli ”jää päälle”, ja b) toistaa Holter-tutkimuksia 1-2 vuorokauden kestoisina ja toivoa että rytmihäiriökohtaus ilmaantuisi nauhoituksen aikana.

10/01/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset