Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Muut rytmihäiriöt / Katetriablaatiosta

Hei! Minulla on svt kohtauksia ja minulta kysyttiin haluanko ablaatioon. Kyseessä on lgl-oireyhtymä ekg:n perusteella.
Olen etsinyt tietoa siitä ja ablaatiota ei joidenkin tietolähteiden mukaan suositella/voi tehdä sillä oireyhtymässä ei ole oikorataa kuten wpw:ssä.
Osa tietolähteistä taas väittää, että oireyhtymässä olisi mahdollisesti oikorata, joka johtaa eteisistä eteis-kammiosolmukkeen alaosaan tai hisin kimppuun, mutta tällöinkin oikorata olisi kiinni eteiskammiosolmukkeessa ja polttaminen liian riskialtista. Onko näin? miksi minulle silti tarjottiin operaatiota, jos ei voi polttaa kuin delta-aallollisia kammioiden varhaisaktivaatio oikoratoja? en haluaisi turhaan operoitavaksi.
Kiitos vastauksesta etukäteen!

04/07/2015

Hämmentynyt

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 11.8.2015
Päivitetty 4.6.2018

Ei Lown-Ganong-Levine -oireyhtymä (LGL-oireyhtymä eli -syndrooma) lähtökohtaisesti ole sopimaton hoidettavaksi katetriablaatiolla. Myös Wolff-Parkinson-White -oireyhtymässä (WPW) oikorata voi olla niin hankalassa paikassa, ettei ablaatio onnistu, vaikka se useimmiten onnistuukin. Kolmas supraventrikulaarisen takykardian (SVT) mekanismi, kaksijakoinen eteis-kammiosolmuke, on useimmiten sopiva ablaatioon, mutta siinäkään toimenpide ei aina onnistu. Tärkein peruste SVT:n kajoavaa hoitoa harkittaessa on rytmihäiriön aiheuttama haitta. Jos kohtauksia on harvoin ja ne menevät helposti ohi, pientäkään toimenpideriskiä (jollainen kajoavissa toimenpiteissä aina on), ei kannata ottaa. Ratkaisu on aina yksilöllinen, ja toimenpiteen onnistumisen mahdollisuudet ja riskit on käytävä läpi hoitavan lääkärin kanssa, paitsi jos potilas ei ongelman vähäisyyden vuoksi ole ollenkaan kiinnostunut toimenpidehoidosta.

11/08/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi