Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Kolesteroli / Korkea kolesteroli

Hei, mitä kolesteroliarvojen kanssa kannattaisi tehdä? Itsellä kokonaiskolesteroli puoli vuotta sitten 7.1, nyt 6.8. LDL puoli vuotta sitten 5.3., nyt 4.9. Tuntuu, että suunnilleen tuolle tasolle ne onkin jääneet, kokonaiskolesteroli noin 7 ja LDL noin/reilu 5.
Olen normaalipainoinen, 50v mies, en tupakoi, ei sydänongelmia vanhemmilla, urheilen ja syön monipuolista ravintoa. Onko jotain tapaa testata, onko tällä kolesterolitasolla jotain vaikutusta laskimoihin/valtimoihin ja niiden kykyyn kuljettaa verta .. vai onko muita ongelmakohtia tiedossa?  

03/02/2017

Mika

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 7.2.2017
Päivitetty 4.6.2018

Kolesteroliarvot ovat selvästi korkeat. Jos ruokavalio on jo terveellinen, arvot eivät tule laskemaan oleellisesti alemmaksi ilman lääkitystä.

Tiedetään, että korkea kolesteroli on haitaksi valtimosuonille. Onneksi muita klassisia valtimotaudin riskitekijöitä (tupakointi, verenpainetauti, diabetes) ei tässä tapauksessa ole. Koska kysyjä on jo kuitenkin saavuttanut kultaisen keski-iän, suosittelen kolesterolilääkitystä. Sairauden ennaltaehkäisy olisi aina järkevämpää kuin syntyneen vaurion korjaaminen.

07/02/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi