Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Lääkepallo

Onko pallolaajennus lääkepallolla turvallinen?

Miehelleni tehtiin pallolaajennus lääkepallolla, koska perinteinen pallolaajennus olisi ollut vaarallinen. Häntä jäi askarruttamaan, mikä lääkepallo on? Miksi sitä käytettiin eikä tavallista pallolaajennusta? Voiko toimenpiteen uusia, jos suoni on tukkeutumassa uudelleen?

02/05/2020

Laajennettu

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 7.2.2020

Sepelvaltimoiden pallolaajennukset alkoivat yleistyä 1990 -luvun lopulla. Silloin ahtautunut kohta avattiin pullistamalla suonen sisällä pallo, jonka avulla litistettiin aterooma eli rasvapesäke valtimon seinämiin. Näin saatiin ahtaaseen kohtaan väylä, jonka läpi veri virtasi paremmin.

Varsin pian kuitenkin havaittiin, että hoidettu kohta saattoi tukkeutua nopeasti uudelleen. Kehitettiin stentit eli verkkoputket, jotka pitävät suonen paremmin avoimena. Pelkkä pallolaajennus jäi historiaan ja hoidettuun kohtaan pyritään nykyisin aina laittamaan myös verkkoputki. Koska tämä on enemmän sääntö kuin poikkeus, oletan että kysymyksessä käytetty ”perinteinen” tai ”tavallinen” pallolaajennus tarkoittaa tätä nykyisin rutiininomaista toimenpidettä.

Verkkoputkissakin havaittiin omat ongelmansa. Monissa tapauksissa verkkoputken sisälle alkoi muodostua uutta ahtaumaa. Tämän estämiseksi kehitettiin ns. lääkeverkkoputket. Tämä tarkoittaa sitä, että verkkoputken rakenteissa on lääkettä, joka estää sen sisäosan ahtautumisen. Nykyisin käytetään lähes yksinomaan lääkeaineilla vuorattuja verkkoputkia.

Lääkepallo on ikään kuin yhdistelmä vanhaa pallolaajennusta, josta kaikki alkoi, ja uudenaikaista suonen paikallista lääkehoitoa. Kun suonen avaamiseen käytettävä pallo vuorataan lääkkeellä, sitä jää toimenpiteessä suonen seinämiin. Lääkkeen ideana on ehkäistä vanhaa ongelmaa eli suonen nopeata uudelleen tukkeutumista. Hoitotulokset ovat olleet lupaavia.

Kun sepelvaltimoon laitetaan verkkoputki, potilas joutuu käyttämään kahta hyytymiseen vaikuttavaa lääkettä. Yleensä se ei aiheuta ongelmia. Kuitenkin jos etukäteen pystytään arvioimaan, että potilas voi olla vaarassa saada hankala, ehkä henkeä uhkaava verenvuoto, on turvallisinta jättää verkkoputki laittamatta ja hoitaa ahdas kohta lääkepallolla. Silloin vältytään vuotovaaraa lisäävältä lääkitykseltä.

Pallolaajennus lääkepallolla on siis turvallinen toimenpide ja edellä mainitusta syystä valikoiduissa tapauksissa jopa turvallisempi kuin pallolaajennushoito verkkoputkella. Toimenpiteen voi myös tarvittaessa uusia.

07/02/2020

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi