Siirry sisältöön

Minulla todettiin sattumalta sepelvaltimotauti joulukuussa 2013. Pallolaajennus tammikuussa 2015 yhteen 90 %:sti ahtautuneeseen suoneen (3 stenttiä peräkkäin). 90 %:sti ahtautuneita suonia jäi vielä jäljelle. Jälkihoitona olen syönyt seur. lääkkeitä: Plavix 75 mg, Primaspan 100 mg, Perindopril 4 mg 1/2 tabl., Bisoproact 2,5 mg 1/2 tabl., Simvastatin joka muuttui matkalla Rosuvastatin 10 mg. Nyt olen lopettanut Plavixin käytön. Kärsin alhaisesta verenpaineesta ja väsymyksestä. Kädet usein kuin kylmät kalikat. Olen käynyt verikokeissa kerran vuodessa ja arvot ovat olleet ok. Haluaisin kokeilla jatkoa pelkällä Primaspanilla ja kolesterolilääkkeellä. Ovatko Perindopril ja Bisoproact välttämättömiä? Tai jos vain toisen jättäisi pois, kumpi olisi järkevämpää jättää ensin pois. Minusta tuntuu, että syön turhaan näitä kyseisiä lääkkeitä. Primaspanin ja kolesterolilääkkeen tarpeellisuuden ymmärrän hyvin.

22/02/2016

63 v. nainen

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 25.2.2016
Päivitetty 4.6.2018

Olen samaa mieltä Primaspanin ja kolesterolilääkkeen tarpeellisuudesta. Kahden muun kanssa onkin enemmän pohtimista. Raajojen kylmyys sopii johtuvaksi beetasalpaajasta (Bisoproact), ja sen kuvataan myös aiheuttavan väsymystä. Toisaalta, jos merkittäviä ahtaumia on jäänyt hoitamatta, ei tunnu hyvältä jättää sydäntä ilman hapenpuutteelta suojaavaa lääkitystä. Beetasalpaajan annos on jo varsin pieni, joten annoksen vähentäminen ei ehkä auttaisi. Beetasalpaajiakin on erilaisia, esimerkiksi karvediloli tai nebivololi voisi olla ääreisverenkierron kannalta parempi. Nykyinen pulssitasokin voi kertoa jotain beetasalpausvaikutuksen suuruudesta.

Yksi mahdollisuus on korvata beetasalpaaja sydänvaikutteisella kalsiuminestäjällä (verapamiili tai diltiatseemi), jolloin ainakin ääreisverenkierron odottaisi paranevan. Pieni annos ACE:n estäjää (Perindopril) saattaa suojata sydäntä, mutta kieltämättä hyöty on epävarma, jos verenpaine on pikemmin matala kuin korkea ja jos vasemman kammion supistusvoima on säilynyt normaalina. Toisaalta perindopriili on yleensä hyvin siedetty (ellei aiheuta tyyppihaittavaikutustaan eli kuivaa ärsytysyskää), ja matalan (miten matalan?) verenpaineen ja väsymyksen välinen syy-yhteys on vähintäänkin epävarma.

Jos edellä mainittuun vaihtoon beetasalpaajasta kalsiuminestäjään mennään, voi hyvinkin harkita perindopriilista luopumista, koska lääkkeiden verenpainetta alentava yhteisvaikutus voi olla nykylääkitystä suurempi.

Näistä lähtökohdista voisi keskustella ratkaisusta hoitavan lääkärin kanssa.

25/02/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytyi 0 tulokset