Hyppää sisältöön
Etusivu / Laskimotukos ja ruokavalio

Hei. Minulle määrättiin marevan lääkitys kun sain murtuman yhteydessä laskimotukoksen. Tukos ei ole vielä liuennut, joten mietin voinko jollakin tietyllä ruokavaliolla ns. parantaa myös valtiomoiden/verisuonten kuntoa? Ennen onnettomuutta minulla oli kihtiarvo ja huono kolestroli vähän koholla niin minulle suositeltiin aamuisin mm lusikallista kylmäpuristettua rypsiöljyä ja D-vitamiinia? Onko jotain taikaruokaa, joka voisi auttaa marevan hoidon kanssa vesisuoniin ja tukoksen parenemiseen.

06/11/2016

nainen 32

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 9.11.2016
Päivitetty 4.6.2018

On erotettava toisistaan laskimo- ja valtimosuonten sairaudet, koska niillä on eri aiheuttajat ja erilaiset hoidot. Laskimotukos voi syntyä altistavan tekijän kuten alaraajan luunmurtuman, pitkällisen paikallaanolon tai leikkauksen yhteydessä. Ilman tällaista tekijää se voi liittyä yksilökohtaiseen, mahdollisesti perinnölliseen tukosalttiuteen. Paranemista ei edistä mikään erityinen ruokavalio, mutta Marevan-hoitoon liittyy lääkkeen yhteisvaikutus lähinnä runsaasti K-vitamiinia sisältäviin ruokiin (tummanvihreät lehtivihannekset), joiden määrässä tulee välttää suuria vaihteluita.

Valtimoterveyteen ruokavalio vaikuttaa merkittävästi. Tärkeimpiin tekijöihin kuuluu rasvan laatu. Rypsiöljy sisältää terveellisiä rasvoja, mutta miksi ihmeessä sitä pitäisi ottaa lusikalla sellaisenaan? Eikö olisi miellyttävämpää käyttää sitä ruoanlaitossa tai esimerkiksi salaatinkastikkeissa? Silloin se samalla saattaisi syrjäyttää ravinnosta vähemmän terveellisiä rasvoja.

D-vitamiinilla on eniten tekemistä luuston terveyden kanssa. Riittävästä D-vitamiinin saannista on syytä huolehtia suositusten mukaan.
 

09/11/2016

Mikko Syvänne

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi