Hyppää sisältöön

Kävin rytmihäiriöiden takia ekg:ssä, joka oli lääkärin mukaan normaali. Samalla kertaa tehtiin holter-tutkimus, joka oli myös normaali. Muita tutkimuksia ei tehty. Sain ekg-nauhani postissa pari viikkoa sitten ja huomasin siinä low voltage -tekstin nauhan yläpuolella. Lääkäri ei kiinnittänyt siihen huomiota, mutta mietin, että mitä se tarkoittaa. Onko low voltage -tekstillä mitään merkitystä ja mistä se johtuu? Onko aihetta lisätutkimuksiin?
Taustatietona olen 18-vuotias normaalipainoinen tyttö. Rytmihäiriöni ovat tykytyskohtauksia ja lisälyöntejä. Myös rintakipua tuntuu usein.

19/07/2015

TurhaanHuolissaan?

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 11.8.2015
Päivitetty 4.6.2018

EKG-laitteet antavat hoitavalle lääkärille tulkintaehdotuksia, jotka on otettava nimenomaan ehdotuksina. Lopullinen sana on lääkärillä, joka myös suhteuttaa EKG-löydöksen muihin tietoihin. ”Low voltage” tarkoittaa EKG:n kammioheilahdusten (QRS-kompleksien) yhteenlasketun korkeuden pienuutta. Se voi johtua esimerkiksi nesteestä sydänpussissa, jolloin tämän aiheuttama eristys madaltaa kehon pinnalta rekisteröityjä sydämen sähköpotentiaaleja. Ellei tämän kaltaisesta ole muita viitteitä, kyse on ilmeisimmin väärästä hälytyksestä, joita näissä ”koneanalyyseissa” tulee kohtalaisen paljon.

11/08/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi