Hyppää sisältöön

Olen 38-vuotias mies, jolla on tekoaorttaläppä, aortan proteesi ja ddd-tahdistin. Kärsin myös vaikeasta toistuvasta psykoottisesta masennuksesta ja ocd:stä. Minulla on lääkityksenä Marevan, losartan, bisoproal, paroksetiini 40mg, lamictal 50mg, olanzapiini 2,5mg. Diapam tarvittaessa. Kysyisin näiden yhteisvaikutuksesta marevanin kanssa. Poltan myös sähkötupakkaa. Onko sillä vaikutusta sydämeni toimintaan? Olen myös nyt kesällä juonut joskus reilummin alkoa. Minulla on alkanut olemaan tasapainovaikeuksia toistuvasti. Onko täysraittius ainoa keino tämän lääkearsenaalin kanssa? Kiitos etukäteen, ja hyvää kesää.

Erkki

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 22.9.2018

Varfariinilla (Marevan®) on paljon yhteisvaikutuksia eri lääkkeiden kanssa. Useimmat yhteisvaikutuksista ovat niin vähäisiä, etteivät ne vaikuta lääkityksen tasoon. Jotkut taas saattavat vaikuttaa Marevaniin niin voimakkaasti, että vaikutusta mittaava INR-arvo laskee vaarallisen alas (potilas on tukosvaarassa) tai nousee vaarallisen korkealle (potilas on vuotovaarassa). Siksi Marevanin käyttäjien onkin syytä olla tarkkana lääkityksestään.

Useimmat sydänlääkkeet, kuten esimerkiksi verenpainelääkkeet eivät vaikuta haitallisesti Marevan-hoitoon. Kysyjän kertomia sydänlääkkeitä, losartaania ja bisoprololia voi siis käyttää ongelmitta. Lääkekirjan mukaan listassa luetelluilla mielialalääkkeillä ei myöskään ole vaikutusta Marevan-lääkkeeseen. Masennuksen hoitoon käytetyllä parosetiinilla saattaa olla vaikutusta verihiutaleisiin ja siten veren hyytymiseen. Silloin syntyisi tilanne, jossa kaksi eri lääkettä (Marevan ja paroksetiini) heikentäisivät veren hyytymistä eri reittejä ja siten saattaisivat altistaa potilaan verenvuodolle. Jos ongelmia ei kuitenkaan ole esiintynyt, ja masennuslääke on toisaalta ollut hyödyllinen, ei ole estettä jatkaa lääkkeen käyttöä.

Sähkötupakkaan suhtaudutaan kuten tavallisiin savukkeisiin, eli niiden käyttöön ei voi kannustaa. Alkoholi vaikuttaa Marevan-hoitoon. Varsinkin jos ongelmana on humalahakuinen juominen, suosittelen alkoholin käytöstä pidättäytymistä. Tekoläppäpotilaalla Marevan-hoidon epäonnistuminen voi olla kohtalokasta.

02/08/2018

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset