Hyppää sisältöön

Olen 33-vuotias mies helsingistä, minulla on synnynnäinen läppävika (pulmonaalistenoosi) ja olen toista kertaa metadon korvaushoidon aloituksessa, mutta noston aikana poliklinikalla ekg:ssa näkynyt qt-aika nousussa. Se on tietääkseni hengenvaarallista aiheuttaa rytmihäiriön ja voi jopa kuolla, mutta HUS:n lääkäri väittää, ettei se johdu metadonista, vaikka verenpaineenikin on noussut alapaine 112 korkeimmillaan. Onko mielestäsi vaarallista ja onko terveellisempää vaihtaa subutex-lääke vaihtoehtoon? Aiemmin käytin sitä, eikä minulla ole silloin ollut mitään oireita. Eli onko metadon vaarallinen sydänvikaiselle, jos qt-aika on noussut ja minulla on sydämmen tykytyksiä iltaisin?

20/07/2017

TImo84

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 1.8.2017
Päivitetty 4.6.2018

Metadoni voi pidentää QT-aikaa EKG:ssä. QT-aika saa pidentyä vähän, ilman haitallisia vaikutuksia sydämen sähköiseen toimintaan. Lääkäri arvioi, onko QT-aika pidentynyt liikaa (QTc-aika yli 500 ms). Jos näin tapahtuu, metadonin käyttö tulisi lopettaa.

Asialla ei ole mitään yhteyttä potilaan synnynnäiseen läppävikaan eli pulmonaalistenoosiin. Läppävian olemassaolo ei pidennä QT-aikaa eikä sinänsä ole este metadonin käytölle. 

01/08/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset