Hyppää sisältöön

Olin flunssassa parisen viikkoa, jonka jälkeen sain kovia rintakipuja. Sinnittelin pari päivää ja menin lääkäriin. Ekg normaali, akseli muutaman asteen vasemmalle jolla ei merkitystä, ja troponiini alle 50. Ekg-hetkellä ei rintakipua. Lääkärin mukaan sydänlihastulehdus poissuljettu. Rintakipu kuitenkin voimistui taas myöhemmin ja on aaltoilevaa ollut jo jonkin aikaa. Toistetusti otettiin ekg ja troponiini, jotka samat kuin aiemmin. Onko sydänlihastulehdus varmuudella poissuljettu? Oireet jatkuvat, huolestuttaa…

Miten luotettava on troponiinin pikatestin b-tnt normaali tulos alle 40? Sulkeeko se pois varmuudella sydänperäiset syyt?

Mitkä ekg-muutokset ovat sydänlihastulehdukselle tyypillisiä? Onko ekg luotettava, jos ei ole oireita juuri ekg:n aikana, mutta on ennen sitä ja sen jälkeen?

 

22/05/2016

Repe

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 25.5.2016
Päivitetty 4.6.2018

Toistuvasti normaalit EKG- ja troponiinilöydökset sulkevat sydänlihastulehduksen pois rintakipujen aiheuttajana. Troponiini on erittäin herkkä sydänlihasvaurion osoittaja, ja arvo pysyy kohonneena useita päiviä. Aivan vaurion ensi tunteina äkillisessä sydänlihasvauriossa (tyypillisesti infarktissa) troponiini voi vielä olla normaali. Sydänlihastulehduksen tyypilliset EKG-muutokset ovat T-aallon ”nurin” kääntymisiä eli T-inversioita, mikä tarkoittaa, että T-aalto suuntautuu alaspäin (on negatiivinen) kytkennöissä, joissa se normaalisti suuntautuu ylöspäin (on positiivinen). Jos sydänlihastulehdukseen liittyy myös sydänpussitulehdus, tämä ilmenee ST-segmentin laaja-alaisena kohoamisena. EKG-muutokset häviävät hitaasti eivätkä vaihtele hetkestä toiseen esimerkiksi kivun mukaan. On vielä syytä mainita, että mainitut T-aalto- ja ST-muutokset ovat epäspesifisiä eli niitä voi esiintyä moninaisissa tautitiloissa ja myös toiminnallisista syistä aivan terveillä. Tästä syystä nämä sinänsä ymmärrettävät ”sulkeeko varmasti pois” -kysymykset ovat hankalia vastata, koska monet, varsinkin lievien ja ohimenevien tautien (kuten lievä sydänlihastulehdus) diagnoosit ovat todennäköisyyksiä, jossa otetaan huomioon monta asiaa. Kysyjän kohdalla vakava, hoitoa vaativa sydänperäinen rintakipua aiheuttava sairaus kyllä näyttää huolella suljetun pois.

25/05/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset