Hyppää sisältöön

Hei, onko normaalia, että lääkäri määrää kolmea eri verenpainelääkettä 81-vuotiaalle henkilölle, jonka verenpaine on lukujen 148 – 76, syke 40 – 52, välillä, ja viikottain flimmeri?

Henkilö käyttää suolaa erittäin paljon, normiruokien lisäksi. Hänellä seurataan munuaisarvoja kuukausittain.

Ystävällisesti
P.B.

14/03/2021

Jäsen BP

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 26.3.2021

Kyllä on aivan tavallista, että kohonneen verenpaineen hoitoon tarvitaan kolmekin verenpainelääkettä. Ikääntyminen ei sinänsä vaikuta verenpaineen hoitotavoitteisiin, jotka ovat kotimittauksissa alle 135/85 mmHg. Jos yli 80-vuotiaalla kuitenkin ilmenee kohonneen paineen lisäksi vointia heikentäviä ajoittaisia matalia verenpaineita, voidaan hyväksyä vähän korkeammat lukemat, alle 145/85 mmHg.

Liiallinen suola kohottaa verenpainetta, ja siksi suolan käytön vähentäminen todennäköisesti hoitaisi painettakin. Valitettavasti monien on vain vaikeata luopua suolan mausta, vaikka muutokseen varsin pian tottuisikin.

Yksi tärkeä eteisvärinäkohtausten estämiskeino on hoitaa verenpaine normaaliksi. Näin ollen kysyjän kuvaamassa tapauksessa verenpaineen tehokas hoito on hyvin perusteltua. Tiheä munuaisarvojen seuranta viittaa siihen, että henkilöllä on lisäksi munuaisten vajaatoiminta. Myös munuaisten vuoksi verenpaineen hoito on äärimmäisen tärkeätä.

26/03/2021

Lue seuraavaksi