Hyppää sisältöön

Ekg:ssäni oli pieniä poikkeavuuksia t-aalloissa, mutta ei näemmä mitään vakavaa. Tuttuni sitten kertoi, että t-aallon muutokset ennustavat äkkikuolemaa. Netistä löysinkin muutamia asiaa koskevia tutkimuksia, mutta mikä mahtaa olla totuus asiassa. Onko tämä totta ja millä ehdoin?

03/03/2017

Kari

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 10.3.2017
Päivitetty 4.6.2018

Sydänfilmissä nähtävä T-aalto on kuvastaa yhden sydämen lyönnin loppuvaihetta eli sähköistä palautumista perustilaan. T-aalto ei ole muuttumaton, vaan voi ”elää” aivan tavallisista syistä kuten jännityksestä. Kun T-aalto on yleensä positiivinen eli perusviivan yläpuolelle piirtyvä, voi jännitys (adrenaliini) kääntää T-aallon ylösalaisin eli kokonaan negatiiviseksi. Lisäksi on lukuisia muita sydämestä riippumattomia syitä, jotka voivat vaikuttaa T-aaltoon. T-aalto on eräillä EKG-kanavilla negatiivinen aivan normaalistikin.

Monet sydänsairaudet, kuten sydänlihaksen paksuuntuminen tai sairastettu sydäninfarkti voivat aiheuttaa poikkeavia T-aaltoja. Tällöin tutkitaan tietysti kokonaisuutta eli EKG:tä myös ennen T-aaltoa ja diagnoosi selviää muiden löydösten ja potilaan tarinan perusteella.

T-aallon päättymispisteestä mitataan ns. QT-aika. Jos QT-aika on pidentynyt, tämä voi ennustaa äkkikuolemaa, sillä kyseessä voi olla pitkä QT–oireyhtymä. Tämä on periytyvä sairaus, mutta myös eräät lääkeaineet ja elektrolyyttihäiriöt voivat aiheuttaa samanlaisen ilmiön. Pidentynyt QT-aika on EKG:ssä aika silmiinpistävä löydös ja lääkäri osaa kyllä kiinnittää tulkinnassaan asiaan huomiota.  

Kuten havaitset, T-aalto on mielenkiintoinen elementti EKG:ssä, eikä tulkinta suinkaan ole yksiselitteistä.

10/03/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset