Hyppää sisältöön

Olen ”perusterve” 76-v mies ilman mitään lääkitystä. Lisälyöntejä on ja QT-aika on pidentynyt. Olen kokeillut vaimon bisoprolol-beetasalpaajaa 2,5 mg:n annoksena. Se lisää jaksamista. Pärjään muutenkin kohtuullisesti enkä tuota käytä.

EKG-nauhan automaattidiagnoosi ilmaisi vastikään sinusrytmin ja ensimmäisen asteen AV-katkoksen. Lukemat olivat: QRS 94 ms, QT/QTc 364/378, PQ 272, P 122, RR/PP 914/920, P/QRS/T 57/66/46.

Olisiko otettava EKG tietyin välein? Lyhentääkö kromin käyttö QT-aikaa, kuten jokin tutkimustulos antaa ymmärtää?

30/11/2015

QT-aika

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 30.11.2015
Päivitetty 4.6.2018

Ensin hyvät uutiset: Sykkeen mukaan korjattu normaali QT-aika (QTc) on miehellä alle 450 ms eli kysyjän QT-aika (378 ms) on kirkkaasti normaali.

Kromista löysin yhden suppean tutkimuksen, jossa sillä oli QT-aikaa lyhentävä vaikutus, mutta näyttö ei ole sen asteista, että se olisi johtanut hoitosuosituksiin. Sitävastoin magnesiumilla ja sen puutoksella on selvempi vaikutus QT-aikaan. Kysyjän kohdallahan tämä ei ole ajankohtaista.

EKG:n aikaintervallit on kuvattu täällä. Kysyjän arvoista (edellyttäen että automaattimittaukset pitävät paikkansa, mitä ne eivät aina tee) poikkeava on PQ-aika, jota kutsutaan myös PR-ajaksi eli -intervalliksi. Pidentynyttä PQ-aikaa kutsutaan ensimmäisen asteen eteis-kammio- eli AV-katkokseksi. Se ei aiheuta oireita eikä vaadi hoitoa. Beetasalpaajalääkitys voi entisestään pidentää PQ-aikaa, joten sen käyttö ei ole suositeltavaa. Jos johtumishäiriö pahenee eli etenee toisen tai kolmannen asteen katkokseksi, syke hidastuu, kun lyöntejä jää puuttumaan. Hoitona on tahdistin. Kysyjän EKG:ta on hyvä seurata vuosittain tai jos pulssi merkittävästi hidastuu tai ”pätkii”.

Muut kerrotut lukuarvot ilmaisevat seuraavaa: Kammioaktivaation (QRS) kesto on normaali. P-aallon eli eteisheilahduksen kesto on normaalin ylärajalla. Sydämen lyöntivälit, mitattuna joko kammioaktivaatiosta seuraavaan (RR-väli) tai eteisaktivaatiosta seuraavaan (PP-väli) ovat vajaan sekunnin (1000 ms) pituiset, eli syke on hiukan yli 60/min. Sydämen niin sanottu sähköinen akseli on normaali.

30/11/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset