Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Sepelvaltimotauti / Pienten suonten tauti?

Olen 49-vuotias, normaalipainoinen nainen. Minulla todettiin sepelvaltimotauti 2013. Tuolloin tehtiin sepelvaltimoiden varjoainekuvaus. Kävin uudestaan tutkimuksissa, rasituskokeessa, 2014, kun kesähelteellä oloni tukaloitui kovasti. Rasituskokeessa ei ilmennyt mitään uutta, mutta lääkäri katsoi aiemmin otettua varjoainekuvaus-”filmiä” ja totesi kuvasta ”pienten suonten oireilua”. Lääkitystäni muutettiin hiukan, beetasalpaajan tilalle tuli Amlodipin.
Lääkityksenäni on nyt edellisen lisäksi Atorvastatin, Primaspan ja yöksi otan 10 mg Ormoxia. Lisäksi otan yöksi 1/4 murusen Zopinoxia (7,5 mg). Dinitiä joudun ottamaan melkein päivittäin ja oloni on koko ajan melkein yhtä heikko kuin helteillä.
Minulla ei ole ollut infarktia, LAD:ssa on vähäistä seinämäskleroosia ko. diagonaalin kohdalla, ahtauma aste 50-60 %. Sairas segmentti alkaa aivan LAD:sta, joten pallolaajennusta ei senkään vuoksi tehty ja kaikki veriarvoni ja verenpaineeni ovat mallikelpoisia.
Jatkuva uupuneisuus ja rinnan puristus ja ”muljahtelu” eivät tunnu ihan normaalilta minun ikäiselleni ihmiselle!?
Mitä tuo pienten suonten tauti oikeastaan on ja voiko se aiheuttaa tuntemukseni? Miten sitä voi hoitaa? Pitäisikö minun vaihtaa lääkitystä? Paljon kysymyksiä, mutta hätä on suuri.

10/03/2015

Pieniä suonia, isoja huolia

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 11.3.2015
Päivitetty 4.6.2018

Varmasti on aivan oikein, ettei lievien sepelvaltimomuutosten vuoksi lähdetty tekemään pallolaajennusta. Taudin ennustetta parantavat lääkitykset (statiini ja ASA) ovat kohdallaan. Oireiden hoito on sitten hyvin yksilöllistä ja vaatii usein kokeiluja. Pienten suonten taudilla tarkoitetaan sitä, että suuret, kuvissa näkyvät sepelvaltimot ovat avoimet tai niin lievästi ahtautuneet, etteivät ne selitä oireita, jotka kuitenkin sopivat sydänperäisiksi. Ne ”pienet suonet” ovat kuvissa näkymättömiä, hiussuoniverkostoa edeltäviä vastussuonia, joiden laajenemisen tai supistumisen tulisi olla sydänlihaksen hapen tarvetta vastaava. Näissä suonissa on verenkierron säätelyhäiriö, joka johtaa sydänlihaksen hapenpuutteeseen. Kalsiuminestäjällä (amlodipiini) pyritään helpottamaan vastussuonten laajenemista. Ei ole estettä käyttää tätä ja beetasalpaajaa samanaikaisesti, mikä voisi olla seuraava kokeilemisen arvoinen lääkitys.

11/03/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi