Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Rytmihäiriöt / Refkuksi ja tykytyskohtaus

Hei!
Olen 32-vuotias nainen. Olen kärsinyt närästyksestä ja refluksi vaivasta n. 1.5v. Aluksi närästys aiheutti minulle lisälyöntejä, jolloin tutkittiin sydän ultralla ja ekg :llä joissa kaikki kunnossa. Nyt olen kerran saanut pahan närästysjakson aikana tykytyskohtauksen. Syke kohosi hetkessä 150 lyöntiin. Seurasin sykettäni, kovaa tykytti mutta tasaisesti. Kohtaus kesti n.20min ja loppui. En lähtenyt lääkäriin sillä tykytys meni ohi. Voiko tällainen tykytys johtua närästyksestä vai voiko se olla eteisvärinää tms? Tunnistaako eteisvärinän pulssia tunnustellessa, eli kun tasaisesti sykki niin sulkeeko se eteisvärinän pois? Kun linulla närästää pahoin, ylämahaan tulee paineen tunne ja silloin sydän yleensä jättää lyöntejä välistä, nyt teki tuon tykytyksen. Lisälyönteihin minulle on määrätty propral 40mg 0.5tabl. Voiko sitä ottaa myös tuohon tykytykseen jos uusii? Lisäksi minulla on paniikkihäiriötaustaa mikä myös voi aiheuttaa korkeaa sykettä.

12/08/2015

Karoliina

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 17.8.2015
Päivitetty 4.6.2018

Närästyksen ja rytmihäiriöiden välinen yhteys on epäsuora. Närästys, kuten mikä tahansa vaiva, aiheuttaa stressiä ja stressihormonien (mm. adrenaliinin) erityistä, mikä voi ärsyttää sydäntä ja saada aikaan lisälyöntejä. Tämä on sellaisenaan vaaratonta, kun sydän on tutkittu ja terveeksi todettu.

Lisälyönti voi kuitenkin alttiilla henkilöllä käynnistää pitkäkestoisen rytmihäiriön. Kuvaus tykytyskohtauksesta sopii supraventrikulaariseen takykardiaan (SVT), joskin varmuudella tämän voisi todeta kohtauksen aikaisesta EKG-rekisteröinnistä. SVT:ssä rytmi on säännöllinen, eteisvärinässä epäsäännöllinen, joskin eroa säännöllisen ja epäsäännöllisen välillä voi olla vaikea havaita, kun pulssi on niinkin tiheä kuin 150/min. Kysyjän ikä ja terve sydän tekevät kuitenkin eteisvärinän epätodennäköiseksi, joten työdiagnoosiksi jäisi tässä vaiheessa SVT.

SVT:n hoito riippuu se aiheuttamasta haitasta, kuten linkitetyssä kirjoituksessa kerrotaan. Propral-lääkkeen teho kohtauksen lopettamisessa ei ole hyvä, mutta ei sen käytölle esteitäkään ole. Parempi mahdollisuus saada kohtaus loppumaan on ns. Valsalvan toimenpide: Keuhkot täyteen ja mahdollisimman voimakas uloshengitysponnistus suljettua kurkunkantta vasten eli siten, että ilma ei kuitenkaan kulje.

17/08/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi