Hei
Minulla on eteisvärinää ja sitä on hoidettu n. kuukausi sitten ablaatiohoidolla. Hoidon jälkeen minulle määrättiin Pradaxaa (2*150 mg). Hoidon jälkeen minulla on ollut huimausta, pyörrytystä ja rasituksesta aiheutuvaa hengenahdistusta enemmän kuin ennen hoitoa. Rytmihäiriöitä on aika lailla nyt hoidon jälkeenkin ja olen ymmärtänyt, että se on aivan normaalia. Onko todennäköisempää, että oireeni johtuvat edelleen rytmihäiriöistä eikä Pradaxanista? Missä vaiheessa olisi syytä mennä rytminsiirtoon?
01/12/2017
leap
Vastaus
Pradaxa® (dabigatraani) on veren hyytymistä hidastava lääke, antikoagulantti, jota käytetään usein eteisvärinäpotilailla eteisvärinään liittyvän komplikaation, sydänperäisen verihyytymän ehkäisemiseksi. Lääkkeen tavallisin haitta on vatsan korvennus ja polttelu, eli ”närästys”. Lääke ei aiheuta huimausta, pyörrytystä tai hengenahdistusta. On uskottavampaa, että oireet aiheutuvat rytmihäiriöstä itsestään.
On erittäin tavallista, että eteisvärinää esiintyy vielä katetriablaatiohoidon jälkeenkin, ensimmäisten viikkojen ja kuukausien aikana. Toimenpiteessä tehdään hoitolinjoja, eräänlaisia arpia, jotka kehittyvät lopulliseen muotoonsa vasta viikkojen kuluessa. Lopullinen hoitotulos, eli toimenpiteestä saatu hyöty nähdäänkin vasta noin 6-9 kuukauden kuluttua.
Katetrihoidon jälkeen eteisvärinäkohtaukset saattavat muuntautua toisenlaisiksi kuin ennen toimenpidettä. Kohtaukset ovat yleensä lyhyempiä pyrähtelyjä ja väistyvät itsestään ilman rytminsiirtoja. Jos kohtaus kuitenkin pitkittyy, esimerkiksi 1-2 vuorokauden kestoiseksi, kannattaa eteisvärinä hoitaa pois rytminsiirrolla. Koska käytössä on tehokas antikoagulantti (Pradaxa), ei rytminsiirron tekemiseen ole ehdotonta aikarajaa.
05/12/2017
Anna-Mari Hekkala