Hyppää sisältöön

Olen tuore flimmeri(ja sydämen vajaatoiminta-)diagnosoitu, just 50 täyttänyt työssäkäyvä nainen. Oli eka iskuhoito juuri, ja mä olen ymmälläni – rytmi käännettiin, kääntyi (mulla on EKG-kopiokin) kuulemma. En vaan helposti löydä pulssiani! Ei hoitajatkaan olleet löytää suoniani, olenko ne piilottanut? Oikeasta kädestä olin löytävinään sinusrytmin heti polilla, sitten kerran päivässä toimenpiteen jälkeen. Omron-mittari näyttää RR-lukemien lisäksi välillä merkkiä ”epäsäännöllinen rytmi”.
Olisiko nyt vaarallista jos sinusrytmi heti lipsahti takaisin häiriintyneeksi, jatkaa (verenohennuslääkettä 1kk) kunnes kutsutaan tarkistukseen- ymmärsin että EKG otetaan jonkun ajan kuluttua.
Hoitovaihtoehtohan rytmihäiriöllä on joko ravata saamassa sähköshokki(isku) tai tyytyä rytmihäiriöön (mulla ei mitään ”kohtausta” ole ollutkaan, menin lääkäriin kun oli hengitysvaikeuksia pyöräillessä ylämäkiä) verta ohentaen (ymmärrän, että tukosvaaran takia).

09/10/2015

Tyhmeliini

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 11.10.2015
Päivitetty 4.6.2018

Kuten kysyjä toteaakin, tärkeintä eteisvärinän hoidossa on aivoverenkiertohäiriöiden ehkäisy hyvin toteutetulla hyytymisen esto- eli ”verenohennus”lääkityksellä. Itse rytmihäiriön hoito riippuu sen aiheuttamasta haitasta ja siitä, miten helppoa tai hankalaa on palauttaa normaali sinusrytmi ja ylläpitää sitä. Sinusrytmi on parempi kuin eteisvärinä, mutta hyvin hoidettu pysyvä eteisvärinä voi olla parempi vaihtoehto kuin lukuisat rytminsiirrot ja estolääkkeisiin mahdollisesti liittyvät hankaluudet. Nämä ratkaisut ovat yksilöllisiä. Kysyjän tilanteessa ei ole kiirettä, vaan hän voi odottaa varmistusta rytmin säilymisestä seuraavaan tarkastukseen asti.

Pulssin tunnustelua kannattaisi varmaan vielä yrittää opetella. Kaikilla rannepulssi ei tunnu yhtä hyvin. Silloin syke voi löytyä paremmin kaulalta tai kyynärtaipeesta, viimeksi mainitusta usein keskiviivasta hiukan pikkusormen puolelle päin. Joillakin löytyy hyvin tuntuva valtimo ohimon seudusta.

11/10/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset