Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Rytmihäiriöt / Sydämmen tykytys ja liikalyönnit

Minulla on aina silloin tällöin sydämmen tykytystä, joka ilmenee liikalyönteinä. Huomaan vaivan yleensä, kun rauhoitun alas esim. nukkumaan mennessä. Sydän lyö tyhjää, jonka jälkeen sarjassa muutaman nopean lyönnin putkeen, sitten pulssi korjaantuu normaaliksi sykkeeksi. Sama saattaa toistua parikin kertaa, varsinkin jos vedän syvään henkeä tai pidän hengitystä.

Sairastan refluksia, lääkityksenä somac 40 mg. Annostuksena riittää 2-3 tablettia per viikko. Tarvittaessa otan rennietä tai gavisconia. Närästysoireet eivät ole tykytyksen kanssa yhtäaikaa, eikä tykytys aiheuta mielestäni mitään fyysisiä oireita – henkistä ahdistusta kuitenkin. Suvussa sydänvaivoja oli mummolla, joka kuoli infarktiin.

Vaivaa esiintyy enemmän alkoholin käytön yhteydessä tai sen jälkeen, mutta myös muulloin. Vaiva ei ole päivittäinen, enemmänkin viikoittainen. Pari vuotta sitten sain kovan ”refluksikohtauksen”, jonka vuoksi kävin lääkärissä, siinä samalla otettiin sydänfilmi puolen tunnin ajalta, mutta siinä ei näkynyt mitään. Tykytystä on ollut koko aikuisiän ajan!

Mietin, että onko aihetta huoleen tai tarkemmin tutkimiseen? Asiasta olen maininnut useammalle yleislääkärille, mutta vaivani on kuulemma normaalia ja vaaratonta, onko näin?

09/10/2015

Nuorimies 31v

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 11.10.2015
Päivitetty 4.6.2018

On hyvin todennäköistä, että koetut rytmihäiriöt ovat lisälyöntejä. Ne ovat terveessä sydämessä vaarattomia. Mistä tietää että sydän on terve? Jos pystyy rasittamaan itseään normaalisti, rytmihäiriöihin ei liity vakavia oireita kuten pyörtymistä, rintakipua tai hengenahdistusta, sydänäänet ovat lääkärin kuuntelemana normaalit ja tavallinen lepo-EKG on normaali, voi olla varsin varma sydänterveydestä. Jos epäilyä jää, lisäselvitystä saa ultraäänitutkimuksella. Itse rytmihäiriöitä voi selvittää pitkäaikais-EKG- eli holtertutkimuksella. On epätodennäköistä, että melko harvakseltaan tulevat tuntemukset jäisivät ”rysän päältä” kiinni, mutta muutenkin rekisteröinti voi antaa tietoa rytmihäiriöalttiudesta.

11/10/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi