Hyppää sisältöön

Hei
Olen 66 v. Minulle tehtiin pallolaajennus LAD -suoneen, ahtauma oli 90 %. Ahtauma alkoi a-osan alusta ja meni c-osan yli. En ole netistä löytänyt, missä kohtaa ovat em. kohdat. Ne eivät ilmeisesti samat kuin LD1 ja LD2? Toinen ahtauma LOM 95%. Olen hyväkuntoinen, kävelen, juoksen, nostelen punttia, eli aika kovia rasituksia olen aina tehnyt. Rasituksessa ei tule kipuja, mutta useasti levossa, istuen tai seisten rinnassa on vähän outo tunne, kuin joku vähän painaisi. Onkohan normaalia? Laajennuksesta on nyt reilu 4 kk aikaa.

11/05/2019

Hande

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 21.11.2019

Kysymyksessä kuvaillut lyhenteet ovat sepelvaltimoiden osien nimiä. Näihin löytyy selitykset artikkelista ”sepelvaltimotauti”.

Kukin sepelvaltimo jaetaan sen anatomian mukaan osiin. A-osa tarkoittaa suonen alkuosaa, B-osa keskiosaa ja C-osa loppuosaa. Potilaalle näillä osilla ei ole merkitystä. Jaottelu auttaa kardiologeja hahmottamaan jo tekstin perusteella, minkä tyyppisestä tilanteesta on ollut kysymys. Kysymyksessä mainittu kuvaus ”alkoi a-osan alusta ja meni c-osan yli” tarkoittaa sitä, että ahtaumaa on ollut pitkällä matkalla, lähes koko suonen alueella. Kysymyksessä mainitut LD1 ja LD2 ovat kyseisen LAD-suonen sivuhaaroja.

On hienoa, että kysyjä pystyy harrastamaan liikuntaa monipuolisesti. Liikunta onkin yksi tärkeimmistä sepelvaltimotautipotilaan hoitomuodoista. Epäilen, että levossa ilmaantuva oire aiheutuu jostain muusta kuin sydämestä.

21/11/2019

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset