Hyppää sisältöön

Hei! Missä tilanteissa on syytä hoitaa läkkeillä sydämen spasmeja, vai voiko näin asiaa yksinkertaistaa. Itseäni huolettaa lääkityksen sivuvaikutukset ja hoitamattomana hyytymä riskit. Takana pallolaajennus, vasen puoli 90 pros tukkeuma, lääkestentillä. Suonissa kauttaaltaan 40-50 pros tukkeumia ja stentatun suonen jälkeen pitkälti osin sairas suoni. Varjoainekuvauksessa siihen tehtiin vaijeritesti ja tulos oli, että veri kiertää hyvin. Nyt spasmit vaivannneet muutaman kuukauden. Työssä spasmit todellinen riesa, vapaalla huomattavasti helpompaa. Lääkitys näihin ollut pitkävaikutteiset nitrot, mutta ne eivät enää tehoa oireisiin.

13/04/2016

epävarma

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 17.4.2016
Päivitetty 4.6.2018

Kysyjällä on siis kiistatta ahtauttava sepelvaltimotauti. Yksi osa hoitoa on ollut tiukimman ahtauman pallolaajennus. Tilanne kuvaa erittäin hyvin sitä, että sepelvaltimotauti ei ”parane” pallolaajennuksella, vaan tällä toimenpiteellä yleensä hoidetaan oireita. Kysyjällä on varjoainekuvauksessakin näkyviä lievempiä ahtaumia, jotka eivät hyödy toimenpidehoidoista. Lievempää tautia on käytännössä aina, vaikka näkyviä ahtaumia ei olisikaan. Nämä lievempien ahtaumien kohdat ovat alttiita suonten tilapäiselle supistumiselle ei spasmeille. Puhtaimmassa muodossaan spasmitautia kutsutaan Prinzmetalin anginaksi.

Toinen mahdollisuus on niin sanottu pienten, varjoainekuvauksessa näkymättömien valtimoiden toiminnanhäiriö, jota on kuvattu täällä.

Hoidon kannalta ”hyytymäriskit” ovat paljon painavampi seikka kuin lääkkeiden mahdolliset haittavaikutukset. Hyytymisen estolääkitys (ASA ja vuoden ajan rinnalla toinen verihiutaleita hillitsevä lääke) kuuluu tietysti asiaan. Statiini estää vakavia tautikohtauksia, ja kun hoito on tarpeeksi tehokas (LDL-kolesteroli alle 1,8 mmol/l), verisuonimuutoksissa voi tapahtua lievenemistä ja niiden toiminta saattaa parantua. Mahdollinen kohonnut verenpaine on hoidettava hyvin, ja ACE:n estäjästä saattaa olla hyötyä, vaikka verenpaine ei kovin korkea olisikaan. Kalsiumkanavan salpaajat saattavat auttaa oireisiin. Pitkävaikutteiset nitrot eivät kaikkia auta, tai sitten annos on ollut liian pieni. Ellei oireiden tullessa otettu lyhytvaikutteinen nitro nopeasti lievitä, pitkävaikutteinenkaan tuskin auttaa.

17/04/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset