Hyppää sisältöön

Olen keski-ikäinen mies ja sairastanut sydäninfarktin viime syksynä. Infarkti oli kuulemma erittäin pieni, eikä sen hoidossa tehty pallonlaajennusta tms. Ainostaan lääkitys tuli: klopidrogel, primaspan ja kolestrolilääke. Taustalla on alkava sepelvaltimotauti (ja pitkäkestoinen kipulääkkeiden käyttö ehkä), jossa muutokset ovat kuulemma kuitenkin vielä erittäin pieniä. Kardiologin mukaan minun pitäisi olla sydämen puolesta kunnossa. Veriarvot ja verenpaineet ovat hyvät myös. Olen ollut aiemmin hyvässä fyysisessä kunnossa. Kuitenkin jos urheilen nyt vähänkin kovemmin tai pidempikestoisemmin, olen seuraavat päivät lähes poissa pelistä. Väsymys tulee takautuvasti ja toipuminen kestää tosi pitkään ja tietysti huolestuttaa. Kuinka tavallista tämä on, ja pitäisikö jotain jatkotutkimuksia tehdä.

02/03/2017

Alentunut rasitustoleranssi

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 10.3.2017
Päivitetty 4.6.2018

Kysyjä kertoo olleensa aiemmin hyvässä fyysisessä kunnossa, mutta sairastettuaan sydäninfarktin rasituksensieto on muuttunut. Sydäninfarkti ei aiheuttanut suurta vahinkoa, eikä varjoainekuvauksessa näkynyt laajennushoitoa vaativia kaventumia. Mainitut lääkkeet (klopidogreeli, Primaspan ja kolesterolilääke) eivät heikennä rasituksensietoa. Beetasalpaaja sitä voisi aiheuttaa, mutta ilmeisesti tätä lääkettä kysyjällä ei ole käytössä.

Jos sepelvaltimoissa ei todettu merkittäviä kaventumia, jää epäselväksi, mikä oireiston voisi aiheuttaa. Oliko liikunnan harrastaminen sydäninfarktin jälkeen pidemmän aikaa vähäisempää? Onko liikunta ollut nyt kevyempää eli onko fyysinen kunto vain heikentynyt näistä syistä? Jos suorituskyvyn muutos on selvä eikä selitystä tarjoudu, suosittelen rasituskoetta. Kokeessa mitataan suosituskyky ja tarkkaillaan sydänsähkökäyrää sekä verenpaineen nousua ja se voisi näin tuoda arvokasta lisätietoa tilanteeseen.

10/03/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset