Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Rytmihäiriöt / Sydämen tahdistin ja defibrillointi (Defibrillaattori)

Isoäidillä on sydämentahdistin. Saako hänelle tehdä defibriliointia? Mitä tapahtuu jos sydän pysähtyy, kukaan ei tiedä, että hänellä on tahdistin ja aloittaa elvytyksen ja defibrilaattorikin laitetaan hänelle? Voiko se tehdä haittoja? Pitäisikö olla paperi, sos-merkki, missä lukee tahdistin? Voiko tavalliseen röntgen kuvaukseen mennä tai magneettikuvaukseen? Pitäisikö silloin mainita että on pacemaker? Onko jotain muuta, mitä minun pitäisi tietää? Olisin todella kiitollinen vastauksesta!

05/02/2016

Lapsenlapsi omahoitaja

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 7.2.2016
Päivitetty 14.10.2022

Isoäidillä on ilmeisesti ”tavallinen” hidaslyöntisyyden korjaamiseksi asennettu tahdistin, ja kysymyksen defibrillointi tarkoittaa elvytykseen liittyvää ulkoista defibrillointia. (On myös tahdistimia, joita kutsutaan rytmihäiriötahdistimiksi: ne pystyvät tekemään ns. sisäisen defibrillaation vakavan rytmihäiriön ilmetessä). Tärkein vastaus on, että ilman muuta elvytystilanteessa saa ja pitää defibrilloida, jos sydämen pysäyttänyt rytmi on kammiovärinä. Muita mahdollisuuksia selvitä hengissä ei ole. On suotavaa, ettei defibrillaatiossa käytettyjä päitsimiä sijoitettaisi suoraan tahdistinlaitteen päälle. On epätodennäköistä, että defibrillaation sähköenergia vahingoittaisi tahdistinta, mutta varmuuden vuoksi tahdistimen asetukset ja toiminta tarkastetaan toimenpiteen jälkeen. Röntgenkuvauksia tahdistin ei estä. Magneettitutkimuksia ei pääsääntöisesti tehdä tahdistinpotilailla, mutta jos tutkimus on oleellisen tärkeä, tarkkaan harkiten ja tahdistinlääkäreitä konsultoiden tämäkin saattaa olla mahdollista.

Tahdistimen asennuksen yhteydessä potilaalle annetaan opaskirja, jossa kerrotaan monia asioita tahdistimen kanssa elämisestä. Jos opas on jäänyt antamatta tai se on hukkunut, kannattaa pyytää uusi tahdistinpoliklinikalta.
 

07/02/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi