Hyppää sisältöön

Olin joulukuussa 2016 tavallisesti töissä, kunnes alkoi huimaamaan. Se ei loppunut, joten jouduin sitten sairaalaan. Päivystyksessä todettiin, että pulssini oli todella korkea makuullakin (80-100bpm) ja ylös noustessa 150-170bpm. Huimausta oli todella paljon. Olin osastolla viikon verran, esiintyi montakin kertaa päivässä takykardioita 150-170bpm, jotka kestivät n.15sek. Ja nämä ihan makuulla ollessa levossa, ja aina noustessa syke reagoi voimakkaasti.
Olen 24-vuotias urheilullinen nainen, normaali leposyke 50bpm, eikä ole aikaisemmin ollut tällaisia takykardioita eikä huimauksia.
Pääsin kotiin, kun ensin oli tarkistettu, että rytmihäiriöt olivat koko ajan sinusrytmissä, eikä mitään oikeen osattu tehdä. Myös päivittäiset kohtaukset alkoivat hiipumaan. Olin kotona muutaman päivän ja matkalla asioille sain taas voimakkaan pulssin nousun ja huimauksen. Taas sairaalaan, jossa esiintyi vielä vuorokauden sisällä muutama kohtaus. Sieltäkin pääsin kotiin, sydämen magneetti tehty ja melkeen kaikki verikokeet mitä vaan voi. Ei mitään poikkeavuuksia missään.
Nyt on mennyt yli kuukausi tilanteen alkamisesta ja se on edelleen  muuttumaton. Huimaus ja huono olo ovat hiema helpottaneet (kehoni ilmeisesti alkaa adaptoitumaan tilaan), mutta pulssin nousuja levossa tulee edelleen. Sain lääkäriltä beetasalpaajalääkeet, jotka kyllä tehoavat kohtauksen tullessa, kun pureskelee 10mg tyktyksen alkaessa. Lepopulssini on kuitenkin omaan normaaliini nähden korkea ja myös lääkkeen kanssa. Ainoastaan nukkuessani syke laskee normaaliin n.47bpm, tämä on selvinnyt sairaalassa, kun olen ollut kiinni rytminseurantalaitteessa osastola ollessani.
Onko teillä mahdollisesti teitoa, mikä minua vaivaa, kauanko tämä kestää ja miten hoidetaan? Olen kohtauksien ja huimauksen, sekä huonon olon vuoksi muuttunut urheilullisesta yhdessä iltapäivän hetkessä siihen, että olen aivan loppu kun käyn pienellä kävelyllä, ja varsinkin, jos ei ole beetasalpaajaa otettu, niin sydämeni käy täysin ylikierroksilla paikallaankin.
Lopuksi haluan vielä tarkentaa; ensimmäisen huimaus/takykardian tapahtuessa oli muuten ihan normaali päivä, ei mitään merkkiä pientäkään flunssaa tai mitään. En ole sairastanut muutenkaan mitään tautia pitkiin aikoihin. Verenpaine pysyy koko ajan minulla normaalina 105/65, myös sykkeen tason muutoksissa. Suvussa ei sydänsairauksia, oikorata on poissuljettu koska rytmi palautuu asteittain. Ei stressiä tai muuta dramaattista elämäntaphtumaa taustalla. Viimeiseski vielä tuli mieleeni, levossa tapahtuneen takykardian jälkeen pupillit ovat lievästi laajentuneet, tärisen hetken aikaa.

18/01/2017

Nuori sydänongelmainen/sinus takykardiaa/mikä neuvoksi?

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 20.1.2017
Päivitetty 4.6.2018

Kuvauksen perusteella diagnoosiksi on ilmeisesti asetettu sinustakykardia, joka tarkoittaa normaalin sydämen rytmin kiihtymistä. Tällöin ei ole kyse sydämen viasta, vaan sen reaktiosta johonkin ulkoiseen tekijään. Toinen vaihtoehto saattaisi olla hyvin läheltä sinussolmuketta eli sydämen luontaista tahdistinta alkava rytmihäiriö eli eräänlainen ektooppinen eteisrytmi. Näiden erottaminen toisistaan sydänsähkökäyrässä on hyvin haastavaa, mutta ei mahdotonta. Joskus joudutaan tosin konsultoimaan elektrofysiologia eli sydämen sähkökäyriin erikoistunutta kardiologia. Hoitona on joka tapauksessa beetasalpaaja, jota kehotan nauttimaan säännöllisesti, jos oireita on useita kertoja viikossa.

Kysyjä kertoo sydäntä kuvatun jopa magneettikuvauksella, eikä poikkeavaa ole löytynyt. On myös tehty koko joukko verikokeita, joiden tulokset ovat olleet normaalit. On mahdotonta sanoa, voisiko jollain verikokeella vielä selvittää tapausta, kun jo tutkituista kokeista ei ole tarkempaa tietoa. Mieleen tulee vielä feokromosytooma, harvinainen lisämunuaisytimen tai sympaattisen hermoston adrenaliinia erittävä kasvain, joka saattaisi aiheuttaa äkillistä sykkeen nousua. Tilaan liittyy kuitenkin yleensä myös verenpaineen nousu kohtauksen aikana. Asiaa tutkitaan vuorokauden ajalta kerätystä virtsasta tehtävillä mittauksilla.

20/01/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi