Hyppää sisältöön

Olen saanut ”määrittelemätön sydämen vajaatoiminta” -diagnoosin. Netin terve.fi -sivustoilla todetaan, että niistä miehistä, jotka ovat tämän diagnoosin saaneet, on viiden vuoden kuluttua elossa 32 prosenttia. Mikä on se perimmäinen kuolinsyy, johon nuo 68 menehtyvät?

12/10/2017

tyrmistynyt

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 25.10.2017
Päivitetty 4.6.2018

Potilaalla ei pitäisi koskaan olla diagnoosina yksinomaan ”määrittelemätön sydämen vajaatoiminta”. Sydämen vajaatoiminta on aina seuraus jostakin sydänsairaudesta, kuten esimerkiksi kuume aiheutuu bakteerista, viruksesta tai jostain muusta taudinaiheuttajasta. Vajaatoimintadiagnoosin ohella tulisi siis aina mainita aiheuttajasairaus. Vajaatoimintaa aiheuttavia sairauksia on lukuisia, joista tavallisimmat ovat sepelvaltimotauti, verenpainetauti ja erilaiset läppäviat.

Potilaan ennuste riippuu aiheuttajasairauden ennusteesta. Jos syynä on esimerkiksi sepelvaltimotauti, tilannetta voidaan hoitaa pallolaajennuksella tai ohitusleikkauksella jolloin vajaatoiminta helpottaa ja potilaan eliniän ennuste lisääntyy jopa kymmenillä vuosilla. Jos syynä on merkittävä läppävika, hoitamattomana ennuste on huono, mutta hoidettuna erinomainen.

Lisäksi täytyy huomioida, että sydämen vajaatoimintaa esiintyy erityisesti ikääntyneillä ihmisillä. Jos vajaatoimintadiagnoosin saa 90-vuotiaana, on luonnollista että suuri osa potilaista on menehtynyt viiden vuoden kuluttua.

Sydämen vajaatoiminnan ennustelukuja täytyy siis tulkita suurta varovaisuutta käyttäen, huomioiden kaikki aiheuttajasairaudet ja ikääntyneiden potilaiden osuus. Tietämättä vajaatoiminnan aiheuttajaa, ennusteesta ei oikeastaan voi lausua mitään. ”Määrittämätön sydämen vajaatoiminta” tulisi olla vain ns. välivaiheen ”työdiagnoosi”, kun vajaatoimintaongelma on havaittu, mutta selvitykset syyn etsimiseksi ovat vasta alkaneet.

25/10/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset