Hyppää sisältöön

Ekg-näytteessä lukee epänormaali löydös. Inferoapikaalinen infarkti(epänormaali Q, R/S aVF ja pieni R/S V4), ikä määrittämätön. Sinustakykardia. Minimaalinen näyttö LVH:sta (ST-T epänormaali I, suuret QRS-jännitteet). Minua huolettaa tuo infarkti, mikä tuossa on mainittu. Lisäksi mulla on ollut paineen tuntua vasemmalla puolella, rinnan kohdalla sekä hengen ahdistusta. Ahdistus tuntuu siltä, etten saa tarpeeksi happea. Nyt ollut pidemmän aikaa nukahtamisvaikeuksia. EKG:n ottoaikana olin sairastunut keuhkokuumeeseen ja tuli yhtenä iltana oiķealle puolelle kovaa kipua, joten soitin 112. Ambulanssissa ottivat kokeen ja konsultoitu lääkäriä. Mutta ei ollut syytä huoleen. Kysymys kuuluu, onko minulla ollut jonkunlainen infarkti jossain vaiheessa ja onko syytä huoleen ottamalla yhteyttä lääkäriin lisätutkimuksia varten? Suvussani on sydän- ja verisuonisairautta. Olen 51-vuotias nainen.

28/02/2017

Mirja

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 9.3.2017
Päivitetty 4.6.2018

Sydänsähkökäyrän eli EKG:n automaattista analyysiä ei pidä lukea. Analyysit ovat yleensä yliarviointeja. Joskus ne osuvat oikeaan, mutta varsin usein ne ehdottavat paljon asioita, jotka eivät pidä paikkansa. On myös asioita, joita automaatti ei havaitse. Lääkäri tulkitsee EKG:n. Tässäkin tapauksessa tulee luottaa lääkärin arvioon löydöksistä ja kysymyksestä saa käsityksen, että ambulanssilääkäri onkin perehtynyt nauhoitukseen. Kysymyksessä lueteltujen parametrien perusteella ei synny vaikutelmaa infarktivauriosta, lähinnä kiinnostaisi nuo mainitut q-aallot. Jotta q-aallot olisivat oikeasti patologisia, niiden tulee olla riittävän pitkäkestoisia ja heilahdukseltaan syviä.

Sepelvaltimotaudin epäilyyn kuuluu olennaisena osana potilaan oireisto (onko jokin lähinnä rasitukseen liityvä oire) ja taudille altistavien vaaratekijöiden arviointi. Näitä riskitekijöitä ovat tupakointi, diabetes, kohonnut verenpaine, kohonnut kolesteroli sekä sukurasite (ensimmäisen asteen sukulaisella sydäntapahtuma miehellä alle 55 vuoden iässä ja naisella alle 65 vuoden iässä). Jos asia askarruttaa, kannattaa käydä kertomassa oireista lääkärille.

09/03/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset