Hyppää sisältöön

Rintakipujen takia 8.1.2017 EKG Raaseporin yhteispäivystyksessä, Tekstiosassa seuraavaa:
syke 81, eteisvärinä, QRS-kesto 128ms, QT/QTc 422/490ms, P-R-T akselit x-268-25, RBBB, Vert. aiempaan: epäspesifinen T-aaltomuutos vähentynyt inferiorisessa kytkennässä. Epäspesifinen T-aalto ei enää lateraalisessa kytkennässä.
Mitä nämä tarkottaa? Paikalla ei kardiologia, joka olisi osannut muutoksien syistä/seurauksista kertoa.

16/01/2017

Sydänvaivainen 80v mies

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 17.1.2017
Päivitetty 4.6.2018

Sydänsähkökäyrän eli EKG:n rekisteröinnissä on mukana laitteen oma analyysi nauhoituksesta. Asiantuntija ei lue laitteen omia tulkintoja vaan tulkitsee EKG:n itse. Mitattuihin lukuarvoihin voi luottaa sykkeen, PQ-ajan ja QRS–keston osalta. Muut parametrit lääkäri mittaa itse.

Kysyjän tapauksessa oleellisin tieto on eteisvärinä. Onko eteisvärinä todettu aiemmin vai onko kyseessä uusi asia? Eteisvärinän vuoksi tarvitaan lääkehoitoa, kysyjän ikä (80 vuotta) huomioiden tulisi aloittaa antikoagulaatio- eli verenohennuslääkitys. Syketaso, 81/min., on eteisvärinälle sopiva. QRS-kesto 128 ms on hivenen pidentynyt, mutta se johtuu lausunnossa ilmenevästi toisesta asiasta eli oikeasta haarakatkoksesta (RBBB). Oikea haarakatkos saattaa olla ns. vanha asia ja on yleensä hyvänlaatuinen ilmiö. Haarakatkoksesta johtuen laitteen mittaamaa QT–aikaa ei voi käyttää tulkinnassa, samoin mainitut epäspesifiset T-aallon muutokset johtuvat todennäköisesti haarakatkoksesta.

Jos potilaalle ole aloitettu antikoagulaatiohoitoa, tulisi hakeutua terveyskeskukseen hoidon toteutusta varten.

17/01/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset