Hyppää sisältöön

Olen 62-vuotias nainen. Systolinen verenpaine jatkuvasti koholla, joka on joskus jopa yli 200. Lisäksi oikeassa kädessä on yli 20 korkeampi yläpaine, muutkin arvot korkeampia. Joskus esim. näköhäirioitä jos yläpaine yli 200. Muita oireita korkeaan yläverenpaineeseen liityen ei ole. Käytössä Losatrix 50 mg, 1 tabl. aamuisin. Otanko jatkossa ½ tabl aamuin illoin? Muut käytössäni olevat lääkkeet: Simvastatin 20 mg, Symbicort 400 mikrog./2 inhal. 2 x päivässä, Nasonex, Thyroxin 1993 leikatun kilpirauhassyövän takia. Tällä hetkellä Champix-kuurilla. Yläpaine ollut koholla muillonkin. Vas. lantiosuonessa totaalinen valtimotukos. Oikeassa nivuksessa stentti. Ohitusleikkausta ei tehdä toistaiseksi. Operoitu 2012. En tupakoi enää, poltin n.40 v. Alkoholia otan tosi harvoin. Liikun melkein joka päivä ainakin  kilometrin. Pitempiä matkoja haittaa vasemman jalan kipeytyminen (johtunee lantiosuonten tukkoisuudesta).

16/01/2017

Hermoilija

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 17.1.2017
Päivitetty 4.6.2018

Verenpaineen hoidolla tavoitellaan normaalia verenpainetta. Jos painetaso on jatkuvasti koholla ja joskus yläverenpaine jopa yli 200 mmHg, hoitoa ei pysty toteuttamaan yhdellä lääkkeellä vaan tarvitaan vähintään kaksi lääkettä, yleensä useampikin. Kysyjällä on käytössä losartaani –valmiste (Losatrix), lääkkeen voi ottaa kahdessa osassa. Neuvoisin kuitenkin hakeutumaan oman lääkärin puheille, hoidon tehostamiseksi tarvittaneen lisää lääkitystä.

Kysyjällä on todettu ateroskleroosi, sen ilmentymä on alaraajojen valtimoahtaumat ja tukoskin. Ateroskleroosia esiintyy kaikissa valtimoissa, joten on mahdollista että toiseen ylärajaan kulkevassa päävaltimossa on myös kaventuma. Se selittäisi verenpaine-eron yläraajoissa.

On erinomaista, että tupakointi on nyt päättynyt!

17/01/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset